Sju kvinnor som banade väg för andra

Publicerad 8 mars 2018, kl 09:55

Det fanns en tid, för inte alltför länge sedan, då många dörrar var stängda för kvinnor. Och så fanns det de som utmanade reglerna. Här är sju kvinnor som förtjänar att lyftas fram.

Fotnot: Klockan 15 i dag lanserar Göteborgs universitet Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon, för att synliggöra kvinnor och deras plats i historien. 

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-03-29.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Var inte välkommen efter bråk med chefen

  Efter ett bråk med chefen uppmanades medlemmen att lämna arbetsplatsen och ”gå till sitt jävla fack” Han tyckte att hon sade upp sig själv när hon följde rådet. Unionen är av en annan uppfattning och stämmer nu arbetsgivaren på 350 000 kronor.

 • Läs även...

  Så nöjda är chefer med sina löner

  Ju mer chefer tjänar, desto mer tycker de att deras lön är motiverad. Det och mycket annat framgår av den undersökning Chef & Karriär låtit göra.

 • Läs även...

  Trakasserades sexuellt på sitt första jobb

  Det var 19-åriga Jennys första jobb. Men på den julfest som hon sett fram emot tafsade företagets vd på henne. Nu har DO stämt företaget för sexuella trakasserier i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  "Ingen kan längre säga att de inte visste"

  Kvinnornas berättelser om trakasserier och övergrepp kommer inte att försvinna ut i tysthet. Martin Linder, Unionens ordförande, tror att #MeToo kommer att leda till en bestående förändring.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.