Annons
 • En anställd på ett franskt företag förlorade självförtroendet och blev deprimerad eftersom han saknade vettiga arbetsuppgifter. Nu tvingas hans arbetsgivare betala motsvarande en halv miljon kronor i skadestånd. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

Publicerad 23 augusti 2018, kl 13:43

Frédéric Desnard fick allt mindre att göra på jobbet. Det ledde till att han så småningom blev sjuk och fick diagnosen bore out. Nu har hans arbetsgivare dömts att betala skadestånd för trakasserier.

Under lång tid fick Fréderic Desnard inga vettiga arbetsuppgifter på franska parfymfirman Interparfums.

– Jag skämdes över att få betalt för att inte göra någonting. Det var det värsta av allt, att förneka lidandet, har han tidigare berättat.

Nu har den franska arbetsdomstolen dömt arbetsgivaren att betala motsvarande 100 000 kronor i skadestånd för trakasserier och ytterligare motsvarande 400 000 kronor för uteblivna inkomster och rättegångskostnader. Det uppger tidningen Lag & Avtal.

Desnard var allt-i-allo på kontoret och trivdes bra. Men med tiden fick han allt mindre att göra.

– Jag kunde arbeta tio minuter om dagen. Som mest 45 minuter. Jag gick till min chef och bad om arbete, men han skickad mig bara vidare, säger han i Lag & Avtal.

Han förlorade självförtroendet och blev deprimerad. När han så småningom drabbades av epileptiska anfall fick han diagnosen bore out, att han led av att vara undersysselsatt.

Interparfums kommunikationsdirektör säger till att det inte handlar om bore out i Desnards fall, utan om att han inte utvecklades och att jobbet inte längre intresserade honom.

Båda parter har överklagat domen. Interparfums vill frias helt och hållet, medan Desnard anser att han bör ha ett högre skadestånd. Han vill också att bore out och andra former av psykisk ohälsa på jobbet ska få status som arbetssjukdomar i Frankrike.

Läs mer: Drabbad av bore out

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Pikant process blev dyr för ambassad

  Notan blev dyr för brasilianska ambassaden när den sade upp en kock på grund av ”felkryddad” mat. Efter en långdragen process fick ambassaden pytsa upp med 430 000 plus rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Trafikledare snuvades på ersättning

  Nära fyra av tio Unionenmedlemmar har avtalat bort sin övertidsersättning, ibland på grund av ohemula krav från arbetsgivaren. Nu har förbundet stämt ett företag som bland annat avtalade bort övertiden för en 20-årig vikarie.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.