Annons
 • En anställd på ett franskt företag förlorade självförtroendet och blev deprimerad eftersom han saknade vettiga arbetsuppgifter. Nu tvingas hans arbetsgivare betala motsvarande en halv miljon kronor i skadestånd. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

Publicerad 23 augusti 2018, kl 13:43

Frédéric Desnard fick allt mindre att göra på jobbet. Det ledde till att han så småningom blev sjuk och fick diagnosen bore out. Nu har hans arbetsgivare dömts att betala skadestånd för trakasserier.

Under lång tid fick Fréderic Desnard inga vettiga arbetsuppgifter på franska parfymfirman Interparfums.

– Jag skämdes över att få betalt för att inte göra någonting. Det var det värsta av allt, att förneka lidandet, har han tidigare berättat.

Nu har den franska arbetsdomstolen dömt arbetsgivaren att betala motsvarande 100 000 kronor i skadestånd för trakasserier och ytterligare motsvarande 400 000 kronor för uteblivna inkomster och rättegångskostnader. Det uppger tidningen Lag & Avtal.

Desnard var allt-i-allo på kontoret och trivdes bra. Men med tiden fick han allt mindre att göra.

– Jag kunde arbeta tio minuter om dagen. Som mest 45 minuter. Jag gick till min chef och bad om arbete, men han skickad mig bara vidare, säger han i Lag & Avtal.

Han förlorade självförtroendet och blev deprimerad. När han så småningom drabbades av epileptiska anfall fick han diagnosen bore out, att han led av att vara undersysselsatt.

Interparfums kommunikationsdirektör säger till att det inte handlar om bore out i Desnards fall, utan om att han inte utvecklades och att jobbet inte längre intresserade honom.

Båda parter har överklagat domen. Interparfums vill frias helt och hållet, medan Desnard anser att han bör ha ett högre skadestånd. Han vill också att bore out och andra former av psykisk ohälsa på jobbet ska få status som arbetssjukdomar i Frankrike.

Läs mer: Drabbad av bore out

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Pikant process blev dyr för ambassad

  Notan blev dyr för brasilianska ambassaden när den sade upp en kock på grund av ”felkryddad” mat. Efter en långdragen process fick ambassaden pytsa upp med 430 000 plus rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Tvist om restid ska räknas som arbetstid

  Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Avgörandet i Arbetsdomstolen kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.

 • Läs även...

  Mycket möten och lite verkstad

  Vi sitter i allt fler möten. Det beror på att chefer förväntas förankra beslut och på att möten föder möten. I en ny bok vrider och vänder tre forskare på en del av arbetslivet som vi älskar att hata.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.