Annons
Annons

För sjuk för heltid ­ då fick han sluta

Publicerad 8 april 2013, kl 14:30

Efter 32 år på samma företag fick Anders Åre­sten gå från sitt jobb. Han var för sjuk för att jobba heltid. Trots att arbetsgivare har skyldighet att anpassa jobb till arbetsskadade smiter många undan sitt ansvar för rehabilitering.

- Tidningen har varit mitt liv, säger Anders Åresten, före detta chef på distributionen på Upsala Nya Tidning, UNT.

Anders Åresten började sälja söndagstidningar redan som tioåring och fortsatte därefter som tidningsbud.  1976 blev han chef på Svenska Dagbladets Uppsalakontor och fyra år senare  headhuntades han som chef till ett annat distributionsföretag som så småningom togs över av UNT.  

Vid sidan om jobbet har Anders alltid varit aktiv i en mängd olika sammanhang, bland annat i Unionens regionstyrelse och suttit med i klubbstyrelsen på företaget. Inte ens en hjärtoperation 2005 fick honom att slå av på takten, men när arbetsgivaren beslutade sig för att utan kompensation höja veckoarbetstiden och Anders fick för snäva tidsramar för ett projekt, orkade han inte längre. Anders Åresten blev sjukskriven för utmattnings­depression.

När han så sakteliga börjat läka och ville börja jobba igen, blev det tvärstopp.

- Enligt läkarna får jag bara jobba halvtid, men arbetsgivaren hävdade att det inte fanns några halvtidstjänster på företaget, säger Anders Åresten.

Hans egna förslag hur man skulle kunna skapa en ny tjänst avvisades bestämt - man vägrade rucka på den organisation och arbetsfördelning som fanns. I stället blev Anders erbjuden att köra budbil på eftermiddagarna eller tidningar på nätterna.

- Eftersom jag tar stark medicin är jag förbjuden att köra yrkesmässig trafik, säger Anders Åresten och visar en dosa på bröstet som är till för att dämpa den kroniska smärta han lider av efter att ha fått en protes  på en bit av aortan inopererad.

När man inte kom längre sades Anders Åresten upp på
grund av arbetsbrist och fick med sig en årslön som plåster på såren. Fast såren sitter betydligt djupare än så.

- Jag tycker arbetsgivaren har betett sig svinaktigt med tanke på mina tjänsteår. Jag hoppas verkligen att mitt fackliga engagemang inte hade något med arbetsgivarens agerande att göra, men jag kan inte utesluta det. Jag var rätt hård i förhandlingarna, säger Anders Åresten.

-  Man behöver ju inte vara ett matematiskt geni för att räkna ut att mitt avgångsvederlag hade räckt till halvtidslön under två år. Då hade jag kunnat dela med mig av mina erfarenheter. Och vem vet hur det hade varit om två år? Då fyller jag 63 och kanske hade tagit ut pension.

Pension är inte aktuellt än. Anders Åresten har haft turen att få ett tillfälligt halvtidsjobb på en stiftelse och trivs utmärkt med både sina nya arbets­uppgifter och arbetskamrater.

- Jag vill ju arbeta. Jag är en aktiv person och man blir inte bättre av att bara sitta hemma och titta in i väggen.

Tack och lov fick jag ett jättebra arbets­betyg av min förra chef innan han slutade. Och både före, under och efter förhandlingarna med UNT har jag haft ett stort stöd från Unionens Upp­salakontor, säger Anders Åresten.

Fakta

Så säger lagen:

  • Arbetsgivaren ska enligt arbetsmiljölagen se till att det finns en lämplig organisation för arbetsanpassning och rehabilitering. Den ska dels uppfylla arbetsmiljölagens krav, dels bestämmelserna i 30 kapitlet i Socialförsäkringsbalken.
  • Arbetsgivaren ska även ta hänsyn till arbetstagarnas särskilda förutsättningar för arbetet genom att anpassa arbetsförhållandena eller vidta annan lämplig åtgärd. Inriktningen bör vara att den anställda ska fortsätta arbeta i företaget.

Källor: Forsakringskassan.se, Arbetsmiljöverket

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

    Kommentarer

    Array

    Skriv din kommentar

    Kommentering av denna sidan upphörde 2013-04-29. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.