Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Sjuk på semestern - så gör du!

Publicerad 27 juni 2014, kl 15:15

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg. Men vad gör du om influensan slår till? Eller om barnen blir sjuka? Här ger Försäkringskassan sina bästa tips.

Sjuk under semestern:
Semesterdagar är inarbetad ledighet och blir du sjuk behöver den därför inte användas för att bli frisk. Sjukanmäl dig i stället till din arbetsgivare. Under de första 14 dagarna ska arbetsgivaren betala din sjuklön. Är du sjuk längre än så kan det bli aktuellt med sjukpenning från Försäkringskassan.

Om jag är utomlands:
Du har rätt till vård om du befinner dig i ett annat EU/ESS-land, eller Schweiz, men då behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort, ett EU-kort att visa upp. Det går att beställa hos Försäkringskassan, men om du inte skulle hinna få kortet innan avresan gäller det ändå. Spara bara kvitton och ansök om ersättning från kassan i efterhand. Det går också att ringa Försäkringskassan och utfärda ett provisoriskt kort om det kniper.

Om barnen blir sjuka:
Om dina barn blir sjuka under semestern går det att byta bort semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Glöm dock inte att kontaka arbetsgivaren och meddela att du byter semester mot vabb, och kontakta Försäkringskassan och anmäl att barnet är sjukt.

Sjuklön och sjukpenning
Om du är sjukskriven och vill åka utomlands måste du begära att få behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen. Det beror på att myndigheten ska bedöma om resan påverkar sjukdomen eller rehabiliteringen på något sätt.

Semesterlagen
Lagen ger rätt till 25 semesterdagar varav du har rätt till att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni, juli, augusti. Senast två månader före semestern har du rätt att få ett definitivt besked om vilka veckor du har semester. När semestern är beviljad och utlagd kan arbetsgivaren inte dra in eller ändra den.

Läs mer: 10 saker varje anställd behöver veta om semestern

 • Läs även...

  Rekordår för återkrav från Försäkringskassan

  Under pandemin har Försäkringskassans kontrollenhet haft bråda dagar. 2020 krävde man tillbaka en miljard mer i felaktiga utbetalningar än året innan. Främst gällde det bostadsbidrag och sjukpenning.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Så motar du din jobbångest

  Bara några dagar kvar av sommarsemestern med vetskapen om att det är ett år kvar till nästa? Eller kanske har du just börjat jobba igen? Då kan jobbångesten ha smugit sig på.

 • Läs även...

  Försäkringskassan: Inte okej att spela i band

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och krävde tillbaka tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning från en sjukskriven man. Nu ges myndigheten rätt av Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Sjukskriven fick rätt mot Försäkringskassan

  En ingenjör som var sjukskriven på grund av stress, jobbade få timmar vissa dagar och fler andra, beroende på hur han mådde. Det var inte okej enligt Försäkringskassan som nekade honom sjukpenning, men nu har fått backa.