Annons
Annons

Sjukförsäkringen ger jätteplus i kassan

Publicerad 5 april 2005, kl 12:00

I år beräknas sjukförsäkringen ge ett överskott på drygt 8 miljarder. Avgiften till försäkringen bör sänkas, anser Försäkringskassan, som också tycker att det kan bli aktuellt att inrätta fonder för överskottet.

De första åren av 2000-talet gick sjukförsäkringen back. Men efter att avgiften höjts med drygt 2 procentenheter 2003 har den tvärtom gått med plus, något som den lär fortsätta att göra. I år sänktes avgiften med 1 procentenhet till 10,15 procent. Enligt Försäkringskassans prognos kommer försäkringen att ge ett överskott till statskassan på sammanlagt 64 miljarder kronor under åren 2005-2008.
I det budgetunderlag som Försäkringskassan lämnat till regeringen föreslår man därför att avgiften till försäkringen ska sänkas. Man skriver också att fonder för sjukförsäkringen "bör övervägas". Läggs överskottet i fonder kan avgiftsnivåerna sättas mer långsiktigt, anser Försäkringskassan.
Det ligger i linje med ett av förslagen i det 10-punktsprogram mot ohälsan som Sif presenterat. Sif föreslår här att överskottet från sjukförsäkringen fonderas för att kunna användas för exempelvis rehabilitering och förebyggande åtgärder.

NIKLAS HALLSTEDT

 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.