Annons
Annons

Sjukförsäkringen ger jätteplus i kassan

Publicerad 5 april 2005, kl 12:00

I år beräknas sjukförsäkringen ge ett överskott på drygt 8 miljarder. Avgiften till försäkringen bör sänkas, anser Försäkringskassan, som också tycker att det kan bli aktuellt att inrätta fonder för överskottet.

De första åren av 2000-talet gick sjukförsäkringen back. Men efter att avgiften höjts med drygt 2 procentenheter 2003 har den tvärtom gått med plus, något som den lär fortsätta att göra. I år sänktes avgiften med 1 procentenhet till 10,15 procent. Enligt Försäkringskassans prognos kommer försäkringen att ge ett överskott till statskassan på sammanlagt 64 miljarder kronor under åren 2005-2008.
I det budgetunderlag som Försäkringskassan lämnat till regeringen föreslår man därför att avgiften till försäkringen ska sänkas. Man skriver också att fonder för sjukförsäkringen "bör övervägas". Läggs överskottet i fonder kan avgiftsnivåerna sättas mer långsiktigt, anser Försäkringskassan.
Det ligger i linje med ett av förslagen i det 10-punktsprogram mot ohälsan som Sif presenterat. Sif föreslår här att överskottet från sjukförsäkringen fonderas för att kunna användas för exempelvis rehabilitering och förebyggande åtgärder.

NIKLAS HALLSTEDT

 • Läs även...

  De fick lön utan att jobba

  Få lön utan att lyfta ett finger? Då och då lurar anställda sina arbetsgivare att de jobbar när de i själva verket inte gör någonting. Här är några exempel!

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Vilket techbolag har högst löner?

  Den som jobbar för Google i Sverige kan räkna med hög lön. Den genomsnittliga månadslönen förra året var 141 404 kronor. Även Facebook och Spotify betalar ut höga löner.