Annons
Annons
 • Jumeirah Beach Park med Dubai City Skyline i bakgrunden. Foto: Colourbox

Skadad under konferens - ingen arbetsskada

Publicerad 25 augusti 2014, kl 10:13

Lars Anderssons hälsena gick av under en tjänsteresa i Dubai. Trots att det var under en konferensresa godkänns det inte som arbetsskada. Anledningen är att olyckan skedde under lunchtid.

I januari i år var Lars Andersson på konferensresa i Dubai med sitt jobb, ett företag som säljer livsmedel. Varje dag hade de lunch och siesta under den varmaste tiden mitt på dagen. Den här dagen var det cirka två timmar. Lars Andersson och hans kollegor åt och gick sedan ner till stranden under en kort stund.

- På stranden skulle en kamrat busa lite med mig och slänga mig i vattnet, men det ville inte jag så jag började springa. Jag hann väl springa fem, sex steg innan hälsenan gick av, säger Lars Andersson.

Väl tillbaka i Sverige gick han omedelbart till läkaren och sedan blev det operation. Även Lars Anderssons arbetsgivare tog för givet att han hade varit i tjänst under hela tiden och anmälde skadan till AFA Försäkring och Lars Andersson gjorde en anmälan till Försäkringskassan.

Men AFA godtog inte skadan som ett olycksfall i arbetet med hänvisning till att det var ”under ledig tid”, något som Lars Andersson har svårt att förstå.

- Jag tycker att det är konstigt. När man åker på konferens så tycker jag att man i princip är i tjänst ständigt. Man kan ju inte åka hem på lunchen.

Lina Gertzell och Clara Bjärkenrud är Unionens jurister som driver Lars Anderssons ärende.

- Fallet är principiellt viktigt. Det är viktigt att man har ett skydd när man är på konferens i jobbet, särskilt utomlands. Men det är i vissa fall klurigt att avgöra när man är i tjänst och när man är utanför tjänst under konferensresor. Man är på tjänsteresa i tjänsten men gör under delar av tiden saker av mer privat karaktär, det är i de fallen det blir något av en gråzon, säger Lina Gertzell.

Vad hon kan minnas har Unionen inte drivit något liknande ärende men hon säger att reglerna kring arbetsskador är stränga. Däremot har förbundet drivit andra ärenden där man kunnat koppla ihop konferensresor och arbetsskador med teambuilding, där medarbetare förväntats delta. Att olyckan i Lars Anderssons involverar en kollega kan stärka chanserna att vinna fallet.

Om inte arbetsskadeförsäkringen täcker upp för skador som sker utomlands under jobbresor är det enda alternativet att teckna en privat försäkring.

- Men privata reseförsäkringar är ofta begränsade för skador som inträffar under tjänsteresa och även övriga privata försäkringar kan innehålla liknande begränsningar, säger Clara Bjärkenrud.

AFA vill inte uttala sig i det enskilda fallet men säger att de har samma regler och definition av arbetsskada som Försäkringskassan. Avtalet som AFA utgår ifrån sluts av arbetsmarknadens parter. Försäkringen gäller under tjänsteresa men gränsen går vid privata aktiviteter där man även räknar in lunch. Man godkänner inte arbetsskada under lunchtid, vare sig det är på hemmaplan eller utomlands.

Det finns dock undantag och en viss gråzon. Är det till exempel en arbetsrelaterad aktivitet där man ska äta lunch kan det räknas som arbetsskada. Eller en fritidsaktivitet där det är i ”arbetsgivarens intresse” att man deltar. Huruvida olyckan sker på eller utanför konferensanläggningen är också av betydelse.

Lars Andersson var sjukskriven under fem och en halv månad och är fortfarande stel och svullen och har ont i foten. Om han och Unionen får rätt mot AFA återstår att se. AFA:s omprövningsavdelning avgör ärendet senare under hösten.

AFA:s bedömning i andra fall i gråzonen:

För ett par år sedan föll en ombudsman ner från en balkong under en tredagarskonferens på kvällstid efter den gemensamma middagen. AFA avslog först olyckan som arbetsskada men godkände sedan vid överklagande med anledning av att olyckan skedde på konferensområdet.

En säljare bet sönder sin tand på en körsbärskärna i en sockerkaka som en potentiell kund bjöd honom på. Den trasiga tanden bedömdes som arbetsskada eftersom det låg i arbetsgivarens intresse att han fikade med kunden.

När en man halkade och föll i duschen på ett hotell där han bodde under en längre period i jobbet avslog AFA fallolyckan som arbetsskada med hänvisning till att mannen skulle ha duschat i alla fall.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor äter ensamma på tjänsteresan

  Kvinnor är mer prismedvetna, medan män söker sig till sociala sammanhang när de ska äta sin mat. Det visar en ny avhandling, om hur vi inmundigar våra måltider under tjänsteresor, från Umeå universitet.

 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Jobbrelaterade självmord kan hindras

  Ju mindre kvalificerade jobb desto större är risken för självmord. Det visar en ny forskningsöversikt. Men även andra faktorer som exempelvis mobbning kan öka risken.