Annons
Annons

Skaderisken ökar i utlandsägda företag

Publicerad 16 september 2014, kl 14:49

Är du man, med låg utbildning som jobbar i ett utlandsägt företag är risken större att du råkar ut för en olycka på jobbet. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket.

Arbetsplatsers strukturer förändras ständigt. Det tillkommer nya yrken, nya arbetsuppgifter och fler och fler är sysselsatta i utlandsägda företag. Det innebär också att risken för att råka ut för en arbetsplatsolycka förändras. Hur påverkar bransch, ägarstruktur och storlek på företag risken att skada sig på jobbet? Det har Arbetsmiljöverket studerat i en ny rapport.

- Vi har tittat på sammanlagt åtta faktorer: yrke, storlek på företag, bransch, utbildning, ägarkontroll, ålder, bakgrund och kön. Poliser och militärer har högst riskrankning medan jurister, dataspecialister och chefer på olika nivåer anmäler lägst andel skador, säger Anette Nylund, som har skrivit rapporten.

Allra störst betydelse för risken att drabbas av en olycka på jobbet är vilket yrke du har. Näst störst relevans har arbetsplatsens storlek - ju större arbetsplats, desto mer komplexa arbetsuppgifter och desto större risk att skada dig. På tredje plats kommer bransch och på fjärde utbildningsnivå.

Jobbar du i ett av de yrken som är värst drabbat av olyckor, har du 12 gånger högre risk att skada dig på jobbet än om du jobbat med något annat. Män skadar sig oftare än kvinnor, personer med utländsk bakgrund oftare än personer födda i Sverige och anställda i svenska företag är tryggare än dem i utlandsägda.

Skulle alla åtta faktorerna sammanfalla har du 25 gånger högre risk att bli sjukskriven för en arbetsplatsolycka. Anställdas risk pikar när de fyllt 55 år.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Reklamares övertid granskas

  Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.