Skådisar till Unionens a-kassa

Publicerad 20 oktober 2011, kl 15:38

Unionens Arbetslöshetskassa kommer att gå ihop med Teaterverksammas arbetslöshetskassa från och med den 1 januari 2012.
A-kassan har också beslutat att sänka medlemsavgiften till 140 kronor.

Sammanslagningen med Teaterverksammas arbetslöshetskassa, TAK, innebär att Unionens a-kassa får ett nytt verksamhetsområde vid årsskiftet.
Fusionen kommer dock inte att innebära några större förändringar för de befintliga medlemmarna.
- Att TAK har en hög arbetslöshet inom sitt område kommer inte att påverka avgiften för de nuvarande 517 000 medlemmarna i Unionens a-kassa. Teaterverksamma har i dag cirka 6 000 medlemmar, vilket är färre än vad vi har i svängningar från månad till månad, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

Varför gör Unionens a-kassa det här?
- Teaterverksamma har hört av sig till Unionen och frågat om vi kan tänka oss att hjälpa dem för att de har inte ekonomi att klara sig framöver. De räknar med att de hade klarat sig ett år till. I grunden är det fråga om en solidaritetsgärning från Unionens a-kassas sida, säger Inger Lindström.

Unionens a-kassa har också beslutat att sänka medlemsavgiften med 22 kronor från och med årsskiftet, från 162 kronor till 140 kronor per månad.
- Det beslutet har inget med sammanslagningen med TAK att göra utan handlar om att kassan har ett stort kapital som vi måste balansera, förtydligar Inger Lindström.

Arbetslösheten inom TAK är hög i förhållande till medlemsantalet. Därför betalar medlemmarna i dag den högsta statliga avgiften på 300 kronor. Dessutom kommer det till en grundavgift på mellan 112 och 117 kronor.
Fusionen med Unionens a-kassa innebär alltså att TAK:s medlemmar får en rejäl avgiftssänkning. De kommer däremot inte bli medlemmar i fackförbundet Unionen utan enbart direktanslutna till a-kassan.

Teaterverksammas medlemmar är verksamma inom bland annat svensk scenkonst, film, radio, television, symfoniorkestrar, musikteatrar och teaterföretag.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

 • Läs även...

  Bör robotar beskattas?

  Om robotarna tar våra jobb måste välfärden finansieras på annat sätt. Frågan är bara hur.

 • Läs även...

  Få lön utan att jobba

  Minskad fattigdom, ohälsa och byråkrati. Om alla i Sverige fick en basinkomst, oavsett om de jobbar eller inte, skulle allt bli bättre, menar förespråkarna. Men modellen saknar inte kritiker.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.