• Enligt en rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) inträffar närmare 10 000 olyckor bland hockeyspelare mellan 5 och 54 år i Sverige som är så allvarliga att man söker upp en akutmottagning. Av dem ligger tacklingar vid och mot sargen bakom 45 procent av alla olycksfall. Foto: Kollega

Skador ingår i jobbet

Publicerad 29 april 2015, kl 09:54

Om du skadar dig på jobbet har din arbetsgivare en skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Men trots att det bärs ut en spelare på bår var och varannan hockeymatch finns det inga spår av det ansvaret hos myndigheten.

Mora är sämst. Eller bäst, beroende på hur man ser det. Den allsvenska klubben rapporterade in flest arbetsolyckor mellan 2011 och 2014, åtta stycken. Halva antalet rapporterade Luleåhockey in. Är det en representativ siffra? Knappast menar Karin Lagerkvist, som är enhetschef på Arbetsmiljöverket.

- Det ursäktar inte anmälningsplikten, men ett dilemma inom den professionella idrottsvärlden är att man anser att skador ingår i uppdraget. Man har skydd och man har en gränsdragning i och med domaren. Och man vet när man går ut på isen att man har större risk för att skada sig än inom ett jobb i äldrevården.

Karin Lagerqvist får medhåll av Mora hockeys läkare Thomas Marneus.
- Spelare är ständigt skadade. Ibland blossar det upp diskussioner ifall samma tackling skulle skett ute på stan skulle det vara skäl för åtal. Men samma regler gäller inte på isen.

Förra året pensionerade Mora hockey två spelare till följd av upprepade hjärnskakningar.
Thomas Marneus vill dock inte spekulera i möjligheterna att Moras sarg, som till hälften är härdat plexiglas och hälften policarbonat har påverkat utgången av de hårda tacklingarna.

- Det går inte att dra de slutsatserna. En av spelarna fick båda sina skador på andra arenor och den andra fick en av fyra hjärnskakningar på FM Mattsson Arena i Mora.

Arbetsmiljöverket har inte haft någon riktad inspektion mot professionella idrottsklubbar av två anledningar - tid och pengar. Förra året genomförde myndigheten 15 304 inspektioner, vilket var 20 procent färre än 2013. Man gjorde stora resurskrävande granskningar av kvinnors arbetsmiljö och barns situation i skolan.  

- Vi gör prioriteringar bland branscher och måste ställa oss frågan: är det värt att göra inspektioner i just den branschen för skattebetalarnas pengar? Och i hockeyspelarnas fall är svaret nej, säger Karin Lagerkvist.

Varför anmäla?

Varför ska man anmäla en arbetsskada? Genom att skicka in en anmälan hjälper du till att peka på bristerna i din arbetsmiljö. Ju fler som anmäler desto större statistiskt underlag samlas och ger grund för förbättringar. Arbetsgivaren har en skyldighet att utreda orsaker till olyckor, sjukdomar och allvarliga tillbud i arbetet. En sammanställning kan då vara ett bra underlag i arbetsmiljöarbetet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Få företag utnyttjar proaktiv sjukpenning

  Det går att stoppa stress innan den leder till sjukskrivning. Men få arbetsgivare utnyttjar möjligheten till förebyggande sjukpenning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.