Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Skakande verklighet

Varje vecka tar minst två människor livet av sig till följd av mobbning och trakasserier på arbetsplatsen – och det är ändå bara en försiktig uppskattning.
Naljen Ståhlström Publicerad 21 augusti 2018, kl 16:54

I det här numret av Kollega drar vi igång en kampanj som vi hoppas ska bidra till att uppmärksamma och lyfta denna komplexa och svåra fråga. Det är omöjligt att förhålla sig oberörd inför det faktum att det runt om på våra arbetsplatser finns medarbetare/kollegor som känner sig så grymt behandlade att de faller in i djupa depressioner och som en sista desperat handling väljer att avsluta sina liv.

Läs mer: Två i veckan dör av mobbning

Nu lanserar vi hashtaggen #tvåiveckan. Hjälp till att sprida den och tyck till! Mejla eller ring våra reportrar Linnea Andersson och David Österberg.

Vi vill fånga upp era reaktioner, få era berättelser och höra vad ni tycker måste göras.

Ska mobbare dömas till böter eller rent av fängelse? Gör facket tillräckligt? Bör effekterna av lång tids trakassering klassas som arbetsskada av Försäkringskassan?

Läs vårt stora inledande reportage här eller med start på sidan 23 i Nr 5 av Kollega.

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.