• Mannen ansåg sig ha rätt till a-kassa under de månader han satt häktad i Spanien. Foto: Ola Torkelsson / TT

Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

Publicerad 5 juni 2020, kl 12:25

En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

Den 29-årige mannen, kopplas ihop med den kriminella ligan Los Suecos, som av spanska polisen beskrivs som ”det våldsammaste gänget i södra Spaniens historia”. Ligan, som bestod av nio personer ledda av två bröder från Malmö, misstänks enligt tidningen El Pais, bland annat ha flera mord på sitt samvete.

Malmöbon, som förutom att han var medlem i Los Suecos också var medlem i Unionens a-kassa, häktades i slutet av november 2019 och satt enligt Skånska Dagbladet nästan åtta månader i spanskt häkte. Under den tiden hade han ingen inkomst, utan borde ha rätt till arbetslöshetsersättning, menade mannen.

Läs mer: Fängelse behöver inte leda till uppsägning

Unionens a-kassa hade dock en annan åsikt och nekade honom ersättning eftersom han knappast stod till arbetsmarknadens förfogande, ett krav som måste uppfyllas enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring.

29-åringen ansåg dock att häktningen inte var ett självvalt beslut och överklagade till förvaltningsrätten i Malmö. Rätten slog dock fast att mannen inte hade rätt till a-kassa eftersom han inte uppfyllde de allmäna vilkoren.

Läs mer: Unionen kräver jobbet tilbaka för dömd tjuv

Allmänna villkor för rätt till ersättning

Rätt till ersättning vid arbetslöshet har en sökande som:

1. är arbetsför och oförhindrad att åta sig arbete för en arbetsgivares räkning minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan,

2. är anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen, och

3. även i övrigt står till arbetsmarknadens förfogande.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

  I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

  I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

 • Läs även...

  Hur ska C och S kunna enas om arbetsrätten?

  Stefan Löfven öppnar upp för att förhandla om arbetsrätten med C och L för att kunna bilda en blocköverskridande regering. Här är fyra punkter där det kommer bli minst sagt svårt att komma överens.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.