Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

”Skönt men vemodigt att sluta på Ericsson”

Uppsägningarna på Ericsson i Borås och Kumla är klara. Niclas Hjelm är en av dem som tackade ja till att sluta i Borås med ett avgångspaket i ryggen.
Niklas Hallstedt Publicerad 10 februari 2017, kl 13:51
Pontus Lundahl / TT
Pontus Lundahl / TT

I höstas började det läcka ut uppgifter om kommande uppsägningar på Ericsson och redan i början av oktober blev det känt att produktionen i Borås skulle läggas ned. Men det slutgiltiga beskedet fick de anställda först denna vecka. 446 av dem, varav 244 tjänstemän, blir av med sina jobb.

– Det är ganska bra stämning här nu. Alla är nöjda och glada efter att ha fått besked, tidigare var det som ett vakuum när man bara väntade, säger logistikern och Unionenmedlemmen Niclas Hjelm.

– Det känns skönt med ett avslut, men det är klart att det är vemodigt att lämna arbetsplatsen och kamraterna efter 20 år.

När Kollega pratade med honom i oktober hade han ännu inte bestämt sig för hur han skulle göra, senare bestämde han sig för att försöka få del av avgångspaketet.

Läs mer: Ilska över otydligt besked från Ericsson 

För Niclas Hjelms del innebär paketet 19 månaders lönegaranti från företaget. Skulle han inte ha fått jobb inom den tiden träder en försäkring in som täcker ytterligare fyra månaders lönebortfall.

– En så trygg anställning har jag aldrig haft, det här avgångspaketet är mycket bättre än de tidigare. Jag tror inte längre på den här delen av Ericsson. De kallar det arbetsbrist, men anställer utomlands i stället. Det handlar bara om att sänka kostnaderna och flytta jobben.

Under sina år på Ericsson har Niclas Hjelm hunnit vara med om ett antal stora varsel. På en avgörande punkt skiljer sig detta från de övriga.

– Alla som jag känner och har pratat med är nöjda med att de får sluta, det är de som stannar mot sin vilja som är missnöjda. Alla har ju inte fått sluta. Det brukar vara tvärtom.

Redan om två veckor gör Niclas Hjelm sin sista dag på företaget. Än har han inte hittat något nytt jobb, men han har gott hopp. Dels är konjunkturen i Västergötland god och pendlingsavståndet till Göteborg överkomligt, dels borde hans kompetens efter åren som reservdelslogistiker vara eftertraktad.

– Det känns helt rätt att sluta. Det är dags för mig att prova något nytt, jag är 40 år och har varit här hela mitt arbetsliv.

Läs mer: Kompetensintyg ska ge uppsagda jobb

Så många tvingas från Ericsson:

I Borås blir 446 anställda av med sina jobb. Av dem som får stanna är 154 tjänstemän och 31 arbetare. I Kumla blir 327 anställda av med sina jobb. Här blir bara 82 tjänstemän kvar.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.