Annons
Annons
 • För dig som är timanställd kan skottdagen innebära mer jobb – men också mer pengar. Foto: Colourbox

Skottår – så påverkas lönen

Publicerad 24 januari 2020, kl 11:42

I år är det skottår. Det kan innebära extrapengar till dig som är timanställd, men ger anställda sämre julledighet.

Det tar ungefär 365 dygn och sex timmar för jorden att snurra ett varv runt solen. För att de där sex extratimmarna inte ska ställa till det i våra kalendrar petar vi in en extra dag – skottdagen – vart fjärde år, den 29 februari.

I år är skottdagen på en söndag. Den som är schemalagd då och har månadslön får helt enkelt jobba ytterligare en dag i februari utan att få något extra i lön. För en timanställd som jobbar innebär dock skottdagen mer klirr i kassan – och mer jobb förstås.

En extra arbetsdag kan påverka Sveriges BNP något – men gör i praktiken inte det eftersom ekonomerna tar hänsyn till så kallade kalendereffekter när de räknar. År 2020 har 252 arbetsdagar, vilket är två fler jämfört med förra året.

Skottdagen ställer till en del problem för den som gillar att vara ledig vid jul utan att använda semesterdagar. Om det inte hade varit skottår hade julafton varit en onsdag. I år infaller julafton på en torsdag vilket i sin tur innebär att annandag jul hamnar på en lördag – en dag som för de flesta inte är en arbetsdag. Skottdagen har även skjutit fram nationaldagen så att den i år lägger sig på en lördag. Vissa kollektivavtal ger dock anställda rätten att ta ut ledigheten en annan dag.

Läs mer: Röda dagar 2020

Ett skottår kan också påverka antalet semesterdagar. Fast väldigt marginellt. Den som arbetar en del av ett år får lite mindre semester ett skottår jämfört med ett vanligt år.

Slutligen: Nyligen slog Arbetsdomstolen, AD, fast att ett år är 365 dagar oavsett om det är skottår eller inte. Bakgrunden var en tvist om när en visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning.

Läs mer: Ett år är 365 dagar

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.