Annons
  • Unionen och SLF har inlett förhandlingar om en eventuell sammanslagning. Foto: Colourbox

SLF och Unionen kan bli ett

Publicerad 13 november 2018, kl 15:30

Styrelsen i fackförbundet SLF, Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, har inlett samtal med Unionen om en eventuell sammanslagning.

Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, SLF, med drygt 500 medlemmar har förlorat många medlemmar de senaste åren och får inte längre verksamheten att bära sig.

Därför har förbundets styrelse nu inlett förhandlingar med Unionen om en eventuell sammanslagning. Ett förslag kommer sannolikt att läggas på SLF:s stämma i slutet av april nästa år.

– Vi håller på och pratar om vad det är som måste lösas när det gäller de demokratiska delarna och de ekonomiska. Det är en tight tidsplan eftersom förslaget kommer att presenteras redan på SLF:s förbundsstämma i april, säger Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård.

Den demokratiska aspekten handlar om att SLF:s medlemmar måste hamna rätt.

– Vi måste se till att de medlemsgrupper som SLF organiserar hamnar i det fackförbund som de hör till. Unionen ska ju bara organisera dem som vi kan teckna avtal för, säger Leif Nicklagård.

SLF organiserar tjänstemän inom lantbruk, virkesmätning, golfklubbar, naturbruksgymnasier och 4H-gårdar bland annat. Några av de yrkesgrupperna återfinns redan bland Unionens medlemmar. Om en sammanslagning skulle ske kommer Unionen, enligt Leif Niclagård, inte göra några stadgeändringar.

– I några fall vinner medlemmarna på sammanslagningen. Till exempel när det gäller de som är anställda på golfbanorna, där vi blir starkare genom att vara ett TCO-förbund som förhandlar istället för två. Andra fördelar är att vi har bättre inkomstförsäkring och lägre medlemsavgift än SLF, säger Leif Nicklagård.

Några nackdelar kan vara att en förening med bara 500 medlemmar har närmare till förbundsledningen än Unionens medlemmar.

– Det är för tidigt att säga men vi tror och hoppas att detta är den bästa lösningen för våra medlemmar. Men ännu finns bara ett styrelsebeslut och det är viktigt att poängtera att stämman ännu inte sagt sitt, säger SLF:s ordförande Henric Lagercrantz, som dock tror att det finns en bred förståelse för beslutet, skriver TCO-webbtidningen Arbetsvärlden.

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.