Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Slöseri med pengar och människor!

Månadens insändare i Kollegas oktobernummer, Lena 56år, skrev att hon efter att ha blivit arbetslös, fått möjligheten att utbilda sig på nytt och därmed öka sina odds att hitta ett jobb. Dessutom gav både kurs och praktik ytterligare mervärde genom nya kontakter på arbetsmarknaden.
Publicerad 21 oktober 2014, kl 13:05

Detta var exakt de argument jag framförde för min egen del när jag ansökte om att få studera efter att ha blivit av med jobbet jag haft i 30 år.

Precis som Lena var jag då 56 och tyckte att jag hade många år kvar att ge och dra mitt strå till samhällsstacken!

Det stora misstaget jag gjorde var att jag på eget initiativ påbörjade en utbildning redan under min långa uppsägningstid, eftersom jag inte fick vara kvar på arbetsplatsen. Det fanns alltså gott om tid både för studier och för att söka jobb under den perioden – och jag hade ju min lön!

Men så kom dagen när det var dags att ansöka om arbetslöshetsersättning och samtidigt ansöka om att få studera på halvfart, enligt reglerna (för att resten av tiden aktivt söka jobb).

Då blev det tvärstopp. Även efter min begäran om omprövning av beslutet var det fortsatt avslag.

Nu har det gått 3 år till med arbetslöshet och naturligtvis är det de med utbildning och rätt kompetens som går före i den långa kön till alla tjänster jag söker. Trots min ålder är jag rätt säker på att jag idag hade haft ett jobb om jag fått möjlighet att slutföra mina studier. Visst skulle jag kunna ta av det lilla sparkapital jag har och läsa färdigt. Men varför, när andra i liknande situation och i samma åldersgrupp, får både utbildning och betalt? Jag har varit medlem i facket och a-kassan sedan 1984.

Min egen erfarenhet gör dessvärre att jag nu aktar mig för att ta egna initiativ. Signalerna jag fått är att jag helst inte ska göra någonting. Då kommer a-kassepengarna och någon gång händer det också att jag får en kallelse till Arbetsförmedlingen. I det läget är det lätt att tappa gnistan helt och hållet och till slut hamna utanför. Ett rent slöseri med både människor och pengar!
//Marianne, 59 år

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson