• Sluta kämpa för att somna! Studien "I think therefore I am sleepless" visar att den som oroar sig över att inte kunna somna - häpp! - har svårare att somna. Foto: Nina Varumo/TT

Sluta oroa dig och sov bättre

Publicerad 6 oktober 2014, kl 15:31

Oron över att man sover dåligt gör att du sover ännu sämre. Ju mer du oroar dig, desto mer långvariga riskerar sömnproblemen att bli. Det visar en ny doktorsavhandling.

Att ligga vaken fram på småtimmarna trots att man räknat en miljon får och samtidigt veta att väckarklockan strax kommer att ringa in för en ny dag gör det inte lättare att somna. Tvärtom, insikten kan stressa vettet ur en.

Nu visar en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet att själva oron för att sova dåligt riskerar göra sömnproblemen värre och långvariga.

Annika Norell Clarke som ligger bakom avhandlingen  ”Cogito ergo insomnis; I think, therefore I am sleepless”  menar att tidigare forskning har sett negativa tankar och oro kring sömnbesvär som ett symptom och försökt hitta orsakerna till problemen med beteendemässiga faktorer som kaffedrickande eller att man använder sovrummet till annat än just sömn.

- Jag har vänt på det och studerat dessa kognitiva, tankemässiga, faktorer kring sömnproblem som orsak, säger hon i ett pressmedelande.

Studien, där personer som sovit dåligt en längre tid har jämförts med varandra, visar att de som är starkt oroliga för sin dåliga sömn och ägnar oron mycket uppmärksamhet riskerar i större utsträckning fortsatta och långvariga sömnproblem.

Att ägna sin dåliga sömn mindre uppmärksamhet ökar möjligheterna till bättre sömn.  Annika Norell Clarke anser också att personer som tidigt söker hjälp för att de sover dåligt borde få frågor om oro då det är en riskfaktor för långvariga sömnproblem.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Jobbstressen minskar – men vi sover sämre

  Svenskarna känner sig allt mindre stressade på jobbet. Men kanske beror det bara på att vi vant oss vid höga stressnivåer. Det visar en ny rapport från Gymnastik- och idrottshögskolan.

 • Läs även...

  Snabbare väg tillbaka med nya regler

  Arbetsgivare ska bli snabbare på att rehabilitera sin personal. En ny lag som trädde i kraft i somras ger anställda ett bättre skydd vid sjukdom.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.