Annons
 • Sluta kämpa för att somna! Studien "I think therefore I am sleepless" visar att den som oroar sig över att inte kunna somna - häpp! - har svårare att somna. Foto: Nina Varumo/TT

Sluta oroa dig och sov bättre

Publicerad 6 oktober 2014, kl 15:31

Oron över att man sover dåligt gör att du sover ännu sämre. Ju mer du oroar dig, desto mer långvariga riskerar sömnproblemen att bli. Det visar en ny doktorsavhandling.

Att ligga vaken fram på småtimmarna trots att man räknat en miljon får och samtidigt veta att väckarklockan strax kommer att ringa in för en ny dag gör det inte lättare att somna. Tvärtom, insikten kan stressa vettet ur en.

Nu visar en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet att själva oron för att sova dåligt riskerar göra sömnproblemen värre och långvariga.

Annika Norell Clarke som ligger bakom avhandlingen  ”Cogito ergo insomnis; I think, therefore I am sleepless”  menar att tidigare forskning har sett negativa tankar och oro kring sömnbesvär som ett symptom och försökt hitta orsakerna till problemen med beteendemässiga faktorer som kaffedrickande eller att man använder sovrummet till annat än just sömn.

- Jag har vänt på det och studerat dessa kognitiva, tankemässiga, faktorer kring sömnproblem som orsak, säger hon i ett pressmedelande.

Studien, där personer som sovit dåligt en längre tid har jämförts med varandra, visar att de som är starkt oroliga för sin dåliga sömn och ägnar oron mycket uppmärksamhet riskerar i större utsträckning fortsatta och långvariga sömnproblem.

Att ägna sin dåliga sömn mindre uppmärksamhet ökar möjligheterna till bättre sömn.  Annika Norell Clarke anser också att personer som tidigt söker hjälp för att de sover dåligt borde få frågor om oro då det är en riskfaktor för långvariga sömnproblem.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Ledig måndag ska minska jobbstressen

  Tungt att gå till jobbet på måndagar? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig veckans första förmiddag.

 • Läs även...

  Länge leve John Blund

  Visst är de duktiga, de där stora ledarna med sitt minimala sömnbehov. Eller? Nu ökar medvetenheten om hur extremt viktig sömnen är – inte minst för att fatta genomtänkta beslut.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.