Annons
Annons
 • Facken och arbetsgivarna inom industrin fick vid lunchtid under torsdagen en slutlig hemställan från opo. Foto: Jessica Gow / TT

Slutbud i industrin

Publicerad 31 mars 2016, kl 12:42

I dag fick parterna inom industrin ta emot en slutlig hemställan från de opartiska ordförandena (opo).

Med bara timmar kvar tills det gamla avtalet löper ut kom ett slutbud från opo till fack och arbetsgivare inom industrin. Deras besked sent i kväll kommer att få stor påverkan på övriga delar av arbetsmarknaden.

De flesta avtal löper ut i dag, den sista mars, och det är många som avvaktar industrins avtal som kommer att utgöra märket, det vill säga nivån på löneökningarna.

I helgen avvisade Unionen och övriga fack inom industrin ett bud från arbetsgivarna då man ansåg nivån för låg. Då låg budet på 3,5 procent på två år. Hur dagens bud ser ut vill ingen avslöja.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.