Annons
Annons
 • Dags att dra vidare till nytt jobb? Det kan främja din karriär och din lön. Foto: Getty Images

Smart att byta jobb ofta

Publicerad 5 december 2018, kl 13:24

Dags att dra vidare? Har du varit länge på ett och samma ställe är det svårare att få ett nytt arbete. Vissa menar att det är smart att byta jobb ofta.

Om du stannar mer än två år på samma arbetsplats är du en loser, förklarar en yngre man för mig. Flera av hans vänner, som jobbar i IT-branschen i Stockholm, har samma uppfattning.

Men är det så? Har arbetsmarknaden förändrats så att ingen av oss längre borde vara kvar på samma arbetsplats längre än så, även om vi trivs?

Enligt Jan Paulusz, rådgivare på TRR, Trygghetsrådet, som har koll på rekryteringstendenser och framtidens arbetsliv, är det inte omöjligt att uppfattningen att man bör vara max två år på varje arbetsplats blir allt vanligare. Åtminstone bland yngre i storstäderna, där det finns gott om jobb att välja bland.

Läs mer: Nytt jobb lönar sig för kvinnor

– Jag kan förstå dem som tänker så. De ser ju att de kan få högre lön och att de breddar sitt kontaktnät och hela tiden lär sig nytt som de kan lägga in i sitt cv, vilket gör att de kan fortsätta utvecklas.

På mindre orter, där man kanske bara har en enda stor arbetsgivare, är det sannolikt inte lika vanligt med den här inställningen.

– Om man jobbar hos den arbetsgivaren och trivs bra och känner sig trygg där blir det nog lätt så att man blir kvar, eftersom man annars måste flytta. Men det borde ändå många fler försöka göra. För att se till att vara anställningsbara även framöver, säger Jan Paulusz.

De kan få högre lön, bredda sitt kontaktnät och hela tiden lära nytt som ser bra ut i deras cv

I sitt arbete som rådgivare på TRR möter han ofta anställda som blivit uppsagda efter att ha varit på samma arbetsplats under lång tid. Den erfarenhet TRR:s rådgivare har, vilket även statistiken visar, är att det tar längre tid att få ett nytt jobb för den som varit på samma företag i 15 år eller längre.

Läs mer: Så funkar TRR

– Det visar hur viktigt det är att byta jobb oftare och att fokusera på sin egen utveckling. Det är nödvändigt i dagens arbetsliv, som präglas av omstruktureringar, omställningar, digitalisering och ständiga förändringar.

Om alltför många år på en och samma arbetsplats kan ligga en till last, samtidigt som man inte heller vill bli sedd som en opålitlig hoppjerka av arbetsgivare och rekryterare, så är frågan när det egentligen är optimalt att byta jobb.

– Det går inte att säga ett exakt antal år när det gäller det. Men om man är på samma arbetsplats väldigt länge så stannar man också lite i utvecklingen. Visserligen kan du byta tjänst och uppgifter internt, men i dag är få företag tillräckligt stora för att kunna erbjuda den utvecklingen och då kan man behöva byta både företag och innehåll i tjänsten, säger Jan Paulusz.

Det man i första hand behöver se till är att utvecklas på den arbetsplats man är på och att få det dokumenterat.

– Det är viktigare att tänka på än hur länge man ska stanna på en arbetsplats. Har du ett ständigt lärande där du är kan du stanna ganska länge, säger Jan Paulusz.

Läs mer: Så blir du headhuntad

MÅNGA VILL MEN VÅGAR INTE

Enligt en undersökning från TRR, Trygghetsrådet, 2016 hade ungefär 1,1 miljoner anställda i Sverige bytt jobb det senaste året. Samtidigt funderade 1,8 miljoner på att göra det. För nära hälften av de tillfrågade i undersökningen var orsaken till att man ville byta arbete en önskan om att få utvecklas mer. De övriga var missnöjda med lönen eller chefen.

Andra studier har också visat att många vill byta jobb men inte gör något åt saken. Däribland en undersökning som gjordes på uppdrag av Folkuniversitetet för några år sedan, enligt vilken de vanligaste orsakerna till att många trots allt stannar kvar på sitt nuvarande arbete är att man inte vet vad man skulle vilja göra i stället, att ett jobbyte upplevs vara en alltför stor risk och att man helt enkelt inte hittar några jobb att söka.

Läs mer: Dags för förändring? Så tar du första steget!

"HOPPJERKAN"

Länge hade den som ofta bytte jobb låg status i samhället. På 1950-talet var en vanlig uppfattning att man skulle vara lojal mot det företag där man var anställd och vara tacksam för sitt jobb, oavsett lönen.

En ”hoppjerka”, alltså den som gjorde täta jobbyten, sågs också som kostsam av arbetsgivarna, bland annat därför att den aldrig ansågs hinna få full kompetens.

I dag kan unga vilja byta arbete ofta och många arbetsgivare anser att det är meriterande. Några förklaringar som har getts till den förändring som skett är en mer aktiv arbetsmarknadspolitik, fokuserad på utbildning som matchar efterfrågan, och att allt fler har flyttat från landsbygden till större städer.

Andra orsaker kan vara att vi har fått en bättre välfärd, högre utbildning, ett större informationsflöde och känner större makt över våra liv.

FÖRDELAR MED ATT BYTA JOBB

 • Du breddar ditt kontaktnät.
 • Du möter nya utmaningar.
 • Du skaffar dig nya kunskaper och fyller på med ny, uppdaterad kompetens.
 • Du får erfarenhet av flera typer av organisationer.
 • Du ökar din flexibilitet och benägenhet att möta förändringar.
 • Du får möjlighet till högre lön.

TRR är arbetsgivarnas och fackens gemensamma omställningsorgan för privatanställda tjänstemän med kollektivavtal på arbetsplatsen.

Den som blir uppsagd kan få hjälp att gå vidare av TRR i upp till två år. Man kan få en personlig rådgivare som stöttar och utmanar en på vägen mot nytt jobb eller start av företag. Personer som är minst 40 år kan även ha rätt till AGE, avgångsersättning, en ekonomisk ersättning som är ett komplement till a-kassan.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Tjänstemän får nya jobb trots krisen

  Under fjolåret ökade antalet arbetssökande tjänstemän som vände sig till omställningsorganisationen TRR för stöd med över 60 procent. Men de allra flesta får fortfarande ny sysselsättning.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Maria lämnade resebranschen efter 36 år

  Sedan coronan slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Kerstin, 74, fick nytt jobb

  Passé vid 73? Inte Kerstin Håglin, 74 år, som precis börjat på ett nytt jobb.
  – Folk blir väldigt provocerade av att jag fortfarande vill jobba, säger fastighetscontrollern Kerstin och uppmanar äldre att inte ge upp jobbsökandet.