Annons
 • En studie från IFAU visar att sociala och smarta individer lever längre. Foto: Colourbox

Smarta och sociala män lever längre

Publicerad 15 oktober 2015, kl 09:08

Är du en social jeppe och dessutom hyfsat smart? Grattis. Chansen är stor att du lever längre än kollegor som har svårt för det sociala, lägre intelligens och dessutom låg lön och kort utbildning, visar forskning vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Intelligens och social förmåga hänger samman med risken att dö för tidigt, menar IFAU. Män som har lägre IQ och dessutom inte begåvats med någon större social kompetens löper högre risk att dö innan de fyllt 45 år. Risken är extra hög för män med låg utbildning och lön. 

- Att social förmåga är minst lika viktigt som intelligens för framgång på arbetsmarknaden har forskningen visat tidigare, men min studie visar att bristande social förmåga även har ett starkt samband med tidig död, säger Mattias Öhman som skrivit rapporten ”Smarta och sociala lever längre, i ett pressmeddelande.

Studien baseras på uppgifter från intelligenstest som gjordes vid den militära mönstringen under perioden 1969-1983, samt på psykologens bedömning av den sociala förmågan. Totalt ingår närmare 700 000 män i åldrarna 18-20 år i studien.  

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.