Annons
Annons
 • Småsnacket kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. Foto: Colourbox

Småsnack viktigt vid anställningsintervjun

Publicerad 28 september 2016, kl 07:30

Är du lysande på att kallprata? Grattis, då har du större chans att få jobb. Ny forskning visar att småpratet före anställningsintervjun kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte.

Att första intrycket påverkar oss mycket är välkänt, men nu har amerikanska forskare testat hur det där till synes oskyldiga småsnacket före intervjun inverkar på dina chanser att ro jobbet i hamn. Forskarna lät 169 jobbsugna studenter vid en handelshögskola genomlida anställningsintervjuer som samtidigt filmades.  Efter några minuters inledande småsnack gick de rutinerade rekryterarna över till mer strukturerade frågor och intervjuarna fick sedan betygsätta svaren.

Det inledande kallpratet togs sedan bort från filmerna som visades för en grupp experter. Dessa fick också sätta betyg på kandidaterna och resultatet visade att det fanns skillnader i hur intervjuarna som kallpratat och experterna som sett de redigerade filmerna, bedömde jobbsökarna.

De harmlösa frågorna i början av intervjun har alltså större betydelse än man kan tro. Forskarna drog slutsatsen att småpratet tycks kunna ge intervjuarna hintar om hur jobbsökarna kan komma att utföra sina arbetsuppgifter.

Läs mer: Så får du jobbet med rätt kroppsspråk

Forskarna varnar för att man skippar småsnacket till förmån för enbart strukturerade frågor eftersom det skulle kunna skrämma bort potentiella sökare. I stället föreslår de att företagen standardiserar de frågor som inleder småpratet.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.