Annons
 • Småsnacket kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. Foto: Colourbox

Småsnack viktigt vid anställningsintervjun

Publicerad 28 september 2016, kl 07:30

Är du lysande på att kallprata? Grattis, då har du större chans att få jobb. Ny forskning visar att småpratet före anställningsintervjun kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte.

Att första intrycket påverkar oss mycket är välkänt, men nu har amerikanska forskare testat hur det där till synes oskyldiga småsnacket före intervjun inverkar på dina chanser att ro jobbet i hamn. Forskarna lät 169 jobbsugna studenter vid en handelshögskola genomlida anställningsintervjuer som samtidigt filmades.  Efter några minuters inledande småsnack gick de rutinerade rekryterarna över till mer strukturerade frågor och intervjuarna fick sedan betygsätta svaren.

Det inledande kallpratet togs sedan bort från filmerna som visades för en grupp experter. Dessa fick också sätta betyg på kandidaterna och resultatet visade att det fanns skillnader i hur intervjuarna som kallpratat och experterna som sett de redigerade filmerna, bedömde jobbsökarna.

De harmlösa frågorna i början av intervjun har alltså större betydelse än man kan tro. Forskarna drog slutsatsen att småpratet tycks kunna ge intervjuarna hintar om hur jobbsökarna kan komma att utföra sina arbetsuppgifter.

Läs mer: Så får du jobbet med rätt kroppsspråk

Forskarna varnar för att man skippar småsnacket till förmån för enbart strukturerade frågor eftersom det skulle kunna skrämma bort potentiella sökare. I stället föreslår de att företagen standardiserar de frågor som inleder småpratet.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.