Annons
Annons

Snabbare straff för dålig arbetsmiljö

Publicerad 26 mars 2014, kl 12:02

Arbetsgivare som struntar i arbetsmiljön ska straffas snabbare. Det blir resultatet av det nya system där Arbetsmiljöverket kan utfärda avgifter i stället för att lämna över fall till rättsväsendet. Hur hög avgiften blir beror på vad som hänt och hur många som jobbar i verksamheten.

Att blanda in polis och åklagare i arbetsmiljöbrott tar tid. Dessutom är det få anmälda fall som leder till straff. Därför har riksdagen beslutat att ändra reglerna för arbetsgivare som bryter mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Nu har myndigheten bestämt hur det nya systemet, som träder i kraft den första juli i år, ska se ut.

I stället för att bolla vidare fall till polis, åklagare och eventuellt domstol ska verket självt utfärda sanktionsavgifter. Det innebär att de straff som finns i myndighetens föreskrifter, och som kunnat ge böter, i stort sett tas bort. Allvarliga olyckor på jobbet kan fortsättningsvis fortfarande sluta i domstol.

- Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller, säger Bernt Nilsson som är tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Avgiften kommer att variera beroende på hur stora riskerna har varit. Det finns fyra olika risknivåer. Om en arbetsgivare struntar i reglerna på ett sätt som riskerar människors liv kostar det mer. Dessutom får större arbetsgivare betala högre avgifter. Avgifterna i risknivå 4, den högsta, kommer att ligga mellan 100 000 kronor och en miljon kronor . De föreskrifter som är förenande med sanktionsavgifter kommer att finnas på Arbetsmiljöverkets hemsida för nedladdning från mitten av april.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Reklamares övertid granskas

  Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.