Annons
Annons
 • Snart har du rätt till vab om skolorna stänger på grund av corona. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Snart kan du vabba om skolan stänger

Publicerad 15 april 2020, kl 13:40

Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

Flera skolor har stängt på grund av coronakrisen. Regeringen har dessutom beslutat om en lag som gör det möjligt att stänga alla förskolor och skolor om smittläget skulle bli värre. Hittills har det dock inte varit möjligt att få ersättning för vab, vård av barn, för den som är hemma med ett friskt barn som inte har någon skola att gå till.

Men nu föreslår regeringen i sin extra ändringsbudegt att reglerna ändras. Från den 25 april blir det därmed möjligt att vabba om en skola stänger på grund av coronasmittan. Regeringen skriver att de ekonomiska konsekvenserna för den som inte kan jobba för att förskolan eller skolan har stängt kan bli omfattande. Därför finns det skäl att under en begränsad tid utöka möjligheterna för föräldrar att få ersättning för vab om en skola stänger för att minska spridningen av coronaviruset.

De utökade möjligheterna till vab gäller även om en skola stänger för att en stor del av personalen är frånvarande.

Rätten att vabba gäller för den som har barn som inte har fyllt tolv år. För äldre barn krävs att barnet har ett särskilt behov av vård och tillsyn på grund av sjukdom, utvecklingsstörning eller annat funktionshinder. Enligt de nya reglerna behöver man dock inte ha ett läkarintyg för att styrka det särskilda behovet. Syftet med att slopa intyget är att avlasta vården.

Läs mer: Värt att veta om vab

Det ska också, precis som nu, vara möjligt att överlåta vab till någon annan som tar hand om barnet, exempelvis en morfar eller farmor.

Ersättningen för vab vid skolstängning blir något lägre än vid vanlig vab. Föräldrar kommer att få ungefär 90 procent av den ersättning de normalt får. Regeringen räknar med att snittersättningen blir 891 kronor per dag.

Det är oklart hur mycket de nya reglerna kostar statskassan, enligt regeringen. Kostnaden beror på hur många verksamheter som stänger, hur länge de stänger och hur många föräldrar som måste använda ersättningen.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många struntar i sjuklön på semestern

  Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

 • Läs även...

  Sjukskrivna drabbas när företag trotsar ny lag

  Arbetsgivare som struntar i sitt rehabansvar för sjukskrivna medarbetare riskerar inget straff. I stället kan den sjuka gå miste om sin sjukpenning. Det hände mellanchefen Göran.