• Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förbereder regeringen förändringar av a-kassan till följd av COVID-19. Foto: Anders Wiklund/TT

Snart lättare att få a-kassa

Publicerad 27 mars 2020, kl 13:50

Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

Regeringen ska ”i närtid” presentera förslag som gör det lättare att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Ensamföretagare ska bland annat kunna göra företaget vilande och få a-kassa på andra villkor än i dag.

– Vi återkommer med fler åtgärder, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) på fredagen.

Eva Nordmark sade också att regeringen behöver ta höjd för att vässa arbetsmarknadspolitiken, bland annat med tanke på varselstatistiken för mars som presenteras nästa vecka. Hon sade också att varslen inte behöver leda till uppsägningar.

Läs mer: Varsel - så funkar det

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sade hon.

Det finns också en risk för att kommunernas utbetalningar av försörjningsstöd ökar om fler sägs upp.

Läs mer: Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

– Vårt fokus är att se till att människor inte hamnar där.

Pressträffen hölls på fredagsförmiddagen sedan regeringen haft ett möte med arbetsmarknadens parter. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, deltog på mötet.

– Det är viktigt att hjälpa företagen men minst lika viktigt att hjälpa individer. Därför behöver vi diskutera a-kassan och hur den på bästa sätt ska kunna hjälpa den som förlorar jobbet. Unionen anser att det bör införas en tillfällig lättnad i arbetsvillkoret för att fler ska kvalificera sig för grundersättning eller inkomstrelaterad ersättning, säger Martin Wästfelt i en skriftlig kommentar på Unionens hemsida.

Läs mer: A-kassan har blivit statens kassako

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Oro på Forsmark efter misstänkt coronafall

  En entreprenör som bodde i Forsmarks personalboende hämtades under tisdagen med ambulans. Personen hade influensaliknande symptom och misstänks vara sjuk i covid-19. Oron bland medarbetarna är nu stor.

 • Läs även...

  Företag ställer om i krisen

  Coronakrisen har gjort att många företag fått tänka om. På Norrtelje Brenneri har man gått från traditionell sprittillverkning till en annan slags sprit – handdesinfektion. Och företaget Plast Petter tillverkar numera skyddsvisir i stället för kontorsprodukter.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Tusentals besökare till kärnkraftverken

  När svenska kärnkraftverk ska underhållas reser tusentals personer dit. Trots risken för smittspridning av coronaviruset kommer även i år extrapersonal från flera länder till Forsmark och Ringhals. Något som lett till oro bland anställda.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.