Annons
Annons
  • Löneökningen har varit särskilt stor inom yrken som kräver ledarskap, samordning och kreativitet. Foto: Colourbox

Sociala förmågor allt viktigare för lönen

Publicerad 5 december 2018, kl 11:10

Är du initiativrik, ansvarstagande och stresstålig? Grattis – då är chansen stor att du får bättre betalt. I alla fall om du är man.

Sociala förmågor värderas allt högre av arbetsgivare. Män som anses vara uthålliga, initiativrika, ansvarstagande och stresståliga får allt mer betalt. En ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har studerat lönerna på svensk arbetsmarknad sedan början av 1990-talet och kopplat dem till personliga egenskaper.

Trenden är särskilt tydlig i privat sektor. Där fördubblades lönepåslaget för personer med goda sociala förmågor under tidsperioden som forskarna studerat.

Studien baserar sig på uppgifter om social och kognitiv förmåga från den militära mönstringen och är därför begränsad till män. Rapportförfattarna konstaterar att arbetsuppgifter som kräver sociala förmågor är svåra att automatisera vilket leder till att dessa egenskaper blir allt högre värderade på arbetsmarknaden. Det kanske kan förklara att löneökningen varit särskilt stor inom yrken som kräver ledarskap, samordning och kreativitet. Det har också blivit vanligare att män med god social förmåga arbetar inom just sådana yrken.

Om rapporten

Rapporten baserar sig på löneutvecklingen för män i åldrarna 38–42 år under perioden 1992–2013. Uppgifter om social och kognitiv förmåga kommer från den militära mönstringen. Information om löner, yrken, bransch och företag kommer från SCB.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]