• Sofie Borck Janeheim fick pris av Microsoft. Foto: Kristofer Hedlund.

Sofie blev Årets IT-tjej

Publicerad 16 mars 2017, kl 13:30

- Våga pröva! Och ju tidigare, desto bättre!
Det är Sofie Borck Janeheims bästa råd till kvinnor som funderar på att jobba i IT-branschen. I går kväll blev hon utsedd till Årets IT-tjej – ett pris som syftar till att få fler kvinnor att studera teknik och IT.

Det råder fortfarande stor ojämlikhet inom IT-branschen. Förra året var bara drygt var fjärde anställd kvinna, vilket till och med innebär en försämring jämfört med för tio år sedan.

För att få fler kvinnor att söka sig till branschen har Microsoft sedan femton år delat ut priset Årets IT-tjej, där ett av kriterierna är att man ska brinna för jämställdhet.

I år föll valet på 24-åriga Sofie Borck Janeheim, som utbildar sig till civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik.

- Nu borde jag naturligtvis säga att det är IT-programmering, skämtar Sofie Borck Janeheim när hon får frågan om vad hon helst gör på fritiden.

- Men då tränar jag hellre på gym och spelar fotboll.

Varför blev just du årets IT-tjej?

- Det beror nog på  att jag har en unik bakgrund, att jag har både pedagogik och teknik med mig. Om man ska uppmana folk att börja jobba inom IT så måste man också lyfta dem över IT-barriären genom att vara pedagogisk och säga ”kom så visar jag hur man gör”.

En förutsättning för att få priset är att man brinner för jämställdhet.  Vad har du konkret gjort?

- Jag har engagerat mig i föreningen Hello world där vi jobbar med att väcka det digitala intresset hos barn. Vi ordnar programmeringsläger där hälften av deltagarna är tjejer. Sedan är jag också mentor för en gymnasietjej som jag hjälper med studierna och försöker vara en bra förebild för.

Hur kom du själv in i branschen?

- Eftersom jag tyckte väldigt bra om matte och fysik så började jag läsa fysik på KTH. Då ingår också en programmeringskurs och på den insåg jag att det var det jag ville hålla på med.

Varför är det ännu så få kvinnor inom IT?

- Framför allt för att det saknas kvinnliga förebilder. Innan jag började på KTH kände jag inte en enda kvinna som jobbar inom IT och visste inte ens att det var ett alternativ utan trodde att den som är duktig på matte och fysik alltid blir lärare. Men på en introduktionskurs hade jag en kvinnlig professor som lärare och hon var både duktig på fysik, matematik och IT och då tänkte jag att kan hon så borde jag också kunna.

Vad är ditt bästa råd till kvinnor som funderar på att jobba i branschen?

- Att man vågar pröva och ju tidigare desto bättre. Man kan exempelvis gå in på programmeringssidor på nätet och testa där. Exempelvis på codecademy.

Som vinnare ska du vara en förebild och en ambassadör för alla andra IT-intresserade tjejer. Hur ska du vara det?

- Genom att vara positiv och engagerad och visa att jag brinner för ämnet. Jag ser verkligen fram mot att träffa många tjejer och vara inspirerande för dem.

 Vem har du själv som kvinnlig förebild? 
- Min mamma som alltid har varit väldigt stöttande i allt jag har velat göra. Hon har också själv visat, genom sitt studie- och yrkesval, att man alltid kan byta bana och göra nytt.  Sedan har alla kvinnliga lärare och professorer på KTH imponerat och inspirerat. Om jag ska välja någon annan blir det Pia Sundhage som är en fantastisk och stark kvinna som alltid går sin egen väg.

Vilket är ditt drömjobb?
-
När jag är klar med mina studier nästa sommar ser jag fram emot att få jobba inom något roligt IT-bolag. Jag är sugen på att driva stora projekt som både involverar IT och kontakt med människor.

 

 

 

 

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Då ökar risken för skilsmässa

  När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.

 • Läs även...

  Låg kunskap om föräldrapenning

  Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.