Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Berätta vad du kan bidra med

En anställningsintervju blir nästan alltid bra om du verkligen vill ha jobbet menar karriärcoachen Sara Åslund:
– Ditt kroppsspråk och din energi visar att du är genuint intresserad och chefen kommer att tro på vad du säger.
Eva Karlsson Publicerad 14 april 2011, kl 10:59

Visst går det att förbereda sig för vanligt förekommande frågor som "vad är din största brist?" och "kan du arbeta under press?" men Sara Åslund på Unionen Mälardalen vill inte ge några facit. För det finns inga rätta svar.

– Det blir lätt floskler och sällan bra om man försöker svara det man tror att chefen vill höra.

Om man verkligen vill ha jobbet, har tagit reda på info om företaget och förberett sig genom att tänka igenom vad man vill ge för intryck, då kommer svaren av sig själv. De blir inte konstlade. 

– Så sök bara jobb som du genuint vill ha. Ta även en personlig kontakt, inte för att försöka sälja in dig själv utan för att visa att du är genuint intresserad genom att ställa bra och relevanta frågor. Det i sig är ett bra sätt att göra ett gott intryck.

– Det absolut viktigaste när man söker jobb både i ansökningshandlingar och vid intervjun är att matcha arbetsgivarens behov. Därför är telefonsamtalet före ett viktigt led i att söka jobb på ett kvalitativt sätt. Det handlar om att plocka fram och beskriva det du har som matchar arbetsgivarens behov av kunskap och erfarenheter, alltså din samlade kompetens.

Vad ska jag fråga om, det mesta står ju i annonsen.
– Om du vågar vara intresserad finns det alltid frågor att ställa. Formulera dem på ett papper framför dig om du vill känna dig säker på att komma ihåg. Fråga vad företaget har för behov och värderingar, hur organisationen ser ut och hur de tänker sig dess framtid.

– Anteckna nyckelord som personen använder i telefonsamtalet, och använd dem sedan om du kallas till en anställningsintervju. Då känner den personen igen sig utan att veta varför.

Vid intervjun kan du säga att "jag vill ha det här jobbet för att... och jag vill vara en del av er för att... och jag har gjort det här och det här och jag tror att jag kan bidra med det här..." Om du är intresserad på riktigt kommer de andra att se det på din energi och ditt kroppsspråk.   

Hur ska jag reagera om de frågar om sådant jag inte är beredd på?
– Köp lite tid genom att ställa en fråga tillbaka, till exempel hur menar du? Kan du utveckla eller ge exempel? Eller säg helt enkelt att du behöver tänka lite.

Vad gör jag om frågorna känns för privata?
– Fundera om du vill vara en del av ett företag där en sådan fråga är avgörande. Du kan fråga om ditt svar är viktigt för jobbet eller säga "nej, jag planerar inte att skaffa barn i år" eller vad frågan nu handlar om. Det är alltid bäst att vara ärlig men ge inga långrandiga svar. Vill de veta mer så frågar de.

Kan jag säga emot?
– Det beror på hur det sägs. Att vara tydlig och ställa frågor tillbaka ska man inte vara rädd för.

Inledningsvis sa du att man ska söka de jobb man vill ha, men de kanske inte finns och försörjningen är ju viktigast. 
– Så kan det vara naturligtvis. Men det kanske finns något i annonsen som lockar och som du kan fokusera på? Fundera på hur långt du är beredd att kompromissa.  

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4