Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

"Då tjänsten är tillsatt med annan sökande..."

Det är helt okej att ringa och fråga varför du inte
fick jobbet. Liksom att höra efter vilket intryck du gjorde under intervjun.
Åsa Frisk Publicerad 17 december 2007, kl 17:58

Att inte ha förberett sig tillräckligt är det vanligaste misstaget vid anställningsintervjuer, säger Bengt-Ove Jonsson, platschef och rekryterare på Poolia i Norrköping.

Det värsta man kan säga är att man visste att frågan om ens starka och svaga sidor skulle komma om man ändå inte har något svar. Är man medveten om sina svagheter kan man också göra något åt dem.

Tre telefonsamtal bör man ringa om man söker jobb: ett innan du söker, ett när det gått en tid ("Har ni läst min ansökan?") och ett några dagar efter intervjun. Inte längre än en vecka efter. I det samtalet tackar du  för mötet och ställer kompletterande frågor. E-posta går också bra.

Ring inte för ringandets skull utan ställ ordentliga frågor.  Rekryterarna går att påverka och genom att höra av dig visar du genuint intresse.

 - Utbildning och arbetslivserfarenhet i all ära, din attityd är viktigast och det är bra att visa att du är motiverad, säger Bengt-Ove Jonsson.

Om du trots allt får handlingarna i retur är det dags för ett fjärde telefonsamtal, hur mycket det än kostar på.  Berodde avslaget på ditt agerande under intervjun eller saknade du kompetens? Fokusera inte bara på negativa saker utan fråga också om vad som var till din fördel. Rekryterare  är ofta villiga att svara. Får man bra kontakt med rekryteraren kan man också få tips om ändringar i cv:t.

- På mindre företag kanske de går mer på magkänsla och har svårt att vara uppriktiga. Av en professionell rekryterare kan man kräva att få svar, säger Bengt-Ove Jonsson.

Att man inte får jobbet behöver inte betyda att man gjorde en dålig intervju. Kanske din personlighet och utbildning inte passade just det företagets kravprofil.

(Siftidningen nr 1-2007)

Fakta

Bengt-Ove Jonsson tipsar:

  • Kräv att få reda på vad du gjorde bra och dåligt under intervjun.
  • Förbered dig och finslipa dina svar till nästa intervju.
  • Du är ingen dålig människa för att du får ett nej, du matchar bara
    inte deras kravprofil.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4