Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Din biljett till anställningsintervjun

Skriv varför du passar för tjänsten och matcha cv:t med det jobb du söker. Då ökar din chans att bli utvald.
Eva Karlsson Publicerad 1 maj 2007, kl 00:00

Antagligen är högen med ansökningshandlingar enorm där på arbetsgivarens skrivbord. Tänk dig in i hennes roll. Högst en minut kommer hon att ge varje brev. Vad vill hon veta? Att du har en strävhårig tax som heter Nisse? Nej, hon undrar: Är den här personen lämplig för jobbet? Varför vill han arbeta hos oss? Vad kan han bidra med?

Hur ska man starta? Heléna Heverius, tjänsteutvecklare på Unionen, menar att det beror på vem man är. "Min långa erfarenhet av... gör att jag nu blivit redo för en spännande utveckling i ert företag!" kan låta rätt i vissas öron, för amerikanskt i andras.

- Man kan börja med Hej om man vill. Och fortsätta "Jag vill jobba på ert företag därför att ni verkar, liksom jag, inom IT-branschen och med produkter som jag är nyfiken på att vidareutveckla." Eller "Eftersom jag tidigare har praktiserat inom ert företag och verkligen trivdes med både kollegorna och mitt uppdrag att ge service till kunderna."  

- Huvudsaken är att man speglar sin personlighet och kan stå för det, säger Heléna Heverius.

Vad gör mig unik? Svår fråga, särskilt för den som kommer direkt från skolan.

- Alla har något speciellt. Du kan motivera varför du valt den inriktning eller utbildning du gjort. Vad du siktar på. Visa vad du vill åstadkomma, att du är medveten och målinriktad. Vilja och drivkraft är minst lika viktigt som erfarenheter och kunskaper. Lyft det som matchar annonsen: sommarjobb, föreningar, projekt i skolan, någon uppsats.

Det gäller att prioritera och ta med det relevanta.

Ibland måste man söka fast det inte är drömjobbet, för att det råkar vara det som står till buds.

- Skiner det igenom att man inte vill ha jobbet kan man lika gärna låta bli. Men vill man ha det, därför att man behöver ett jobb, kan man skriva att man är arbetssugen och längtar efter att få saker gjorda.

De som säger att de söker tio jobb om dagen och aldrig får komma på intervju, vad gör de för fel?

- Det söker för många, utan urskiljning. Minska ner till två i veckan och lägg ner tid på kvalitet i stället för kvantitet. Ring, få personlig kontakt. Tänk efter vad du är bra på, sök efter det.

Vanliga misstag är att cv:t är alldeles för långt och att layouten är rörig och svårläst.

- Det går inte att bredda marginalen och skriva med 9 punkter för att få plats på en sida, säger Heléna Heverius, som föreslår 12 punkter i till exempel Times Roman.

Brevet ska delas upp i stycken och vara kort, idealet är två tredjedelar av en sida.

Cv:t ska vara en två sidor, inte längre. Det ska vara ditt marknadsföringsdokument, inte en självbiografi. Det finns inga krav på att alla jobb och strökurser ska vara med, tvärtom, välj ut det som är särskilt intressant för mottagaren.

Två vanliga varianter är kronologiskt cv, börja med det mest aktuella, och tematiskt, som fokuserar på dina färdigheter snarare än din yrkeserfarenhet. Ta inte med äldre betyg än tio år.

Förslag på rubriker:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Företagets namn, din senaste befattning, tidsperiod, innehåll och arbetsuppgifter. Beskriv arbetsuppgifterna i korta fraser med aktiva verb: Ledde projektgrupp på sju personer, sålde produkter för 700 000 kronor.
  • Utbildning
  • Börja med den senaste utbildningen. Namn på skolan, utbildning, inriktning, tidsperiod, uppsatser och specialarbeten.
  • Ideellt arbete
  • Kan vara frivilligt arbete på alla nivåer inom idrott, politik, religion, föreningsliv. Börja med den senaste aktiviteten och gå bakåt. 
  • Intressen
  • Var medveten om att en stillasittande, inaktiv fritid kan väcka frågetecken om din framåtanda och ambition.

Andra rubriker kan vara: Längre resor, språkkunskaper, datakunskaper, ledarerfarenheter, körkort (viktigt för vissa jobb), utmärkelser och stipendier.

- När det gäller betyg och muntliga referenser kan man be att få lämna dem senare, säger Heléna Heverius.

Fotnot: Cv är en förkortning av det latinska namnet Curriculum Vitae som betyder levnadsbeskrivning.

(Siftidningen nr 5-2006)

Fakta

  • Har du svarat på varför du söker jobbet och berättat vad just du kan bidra med?
  • Har du anpassat ansökan till annonsen och annan information, som du exempelvis har inhämtat från företagets hemsida.
  • Är ansökningshandlingarna överskådliga och tydliga?
  • Står namn och kontaktuppgifter på både brev och cv?
  • Har du kontrollerat stavning och meningsbyggnad?
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4