Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Hjälp, jag fick jobbet!

Glädjen över den nya tjänsten kan lätt övergå i prestationsångest när första arbetsdagen närmar sig. Tänk om jag inte duger? "Men kom ihåg att de valde dig bland mängder av sökande", säger coachen Sofia Sivertsdotter.
Eva Karlsson Publicerad 27 januari 2011, kl 10:54
Colourbox
Har glädje över att du fick drömjobbet övergått i panik? Lugn, kom ihåg att de valde dig av en anledning ... Colourbox

Jag är rädd att jag framställde mig lite för bra på anställningsintervjun.

– Tänk på att det inte bara är dina ord som "pratar". De som anställde dig har redan sett mycket mer av dig än vad du tror. De tyckte om varje ord mellan raderna, din utstrålning och dina försök att göra ett gott intryck. Du hade inte fått jobbet annars.

Men jag kommer inte att kunna prestera så mycket och så snabbt som de tror.

– De allra flesta människor har en "bluff-känsla" inom något område och om detta är ditt så har du en fantastisk möjlighet att ta dig ur det nu. Gör så här:

Steg 1 - Kom ihåg att du är och ska förbli en människa, inte en robot.

Steg 2 - Gör ditt allra bästa en dag i taget så kommer du i mål när du är redo att komma i mål.

Steg 3 - Var ärlig emot dig själv och hedra dina värderingar. Du är så mycket större än du tror och kan uträtta mästerverk, låt inte världen gå miste om det.

Tänk om jag inte förstår deras rutiner och oskrivna regler på en gång. De kommer att tycka att jag är trögfattad.

– Passa på att vara rookie! Man kan inte kunna något som man ännu inte har lärt sig och frågan är nybörjarens bästa vän. Använd den - utan att skämmas.

– Sträck på dig och öva på att släppa självcentreringen. Fråga vad du kan ge på din nya arbetsplats, inte vad dina nya kollegor ska tycka eller tänka om dig. Varför ville du ha det här jobbet? Vad vill du bidra med? Vem vill du vara som kollega? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter och hur kan du lära dig så mycket som möjligt om dem? Fokusera på det, så har du inte tid att känna dig trögfattad. Kom ihåg att de valde dig bland mängder av sökande, gör ditt bästa och bekräfta för dem att de valde rätt. 

Jag kommer att få tunghäfta eller säga fel saker. De tycker kanske inte om mig.

– Du kommer att säga konstiga saker ibland, precis som alla andra människor. Tricket är att bjuda på dig själv när du gör det och inte tro att varje ord som kommer ur din mun vägs på guldvåg. Får du tunghäfta - säg "Nu fick jag visst total tunghäfta" och vips så är du ur den.

– Du är inte på jobbet för att bli bedömd utan för att bidra med din kunskap, dina erfarenheter och dina egenskaper. Alla kommer förmodligen inte att tycka om dig, och det är precis som det ska vara. Fokusera på att bli respekterad för det jobb och den ansträngning du gör, inte på att bli omtyckt.  

Fakta

Sofia Sivertsdotter är coach, författare och föreläsare.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4