Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så förbättrar du dina odds att få jobbet

Berätta lite om dig själv uppmanar rekryteraren vid anställningsintervjun.

Du har tre minuter på dig att ge en så bra bild som möjligt.
Åsa Frisk Publicerad 1 oktober 2006, kl 00:00

De flesta intervjuer börjar med att du ska beskriva dig själv. Det är ett enkelt sätt för rekryteraren att se hur den sökande hanterar situationen.

- Är presentationen genomtänkt, är den en intresseväckare.  På tre minuter hinner man  ge en bra bild av sig själv, säger Johan Sandgren, rådgivare på Trygghetsrådet.

Genom att studera platsannonsen och  företagets hemsida innan kan man ta reda på vad arbetsgivaren värdesätter. Betona dina positiva egenskaper. Ge egna exempel och var inte rädd för lite humor och självdistans.

 Arbetsgivare gillar medarbetare med självkännedom. Ta hjälp av vänner eller gamla kollegor. Vilken bild har de av dig? Vad anser de vara dina bra respektive dåliga sidor?

I dag pratas det mycket om balans i livet och många företag är intresserade av att höra hur du tar hand om dig. Att man gillar att promenera eller att idrotta är aldrig fel att nämna.

Om man tycker att jobba fackligt är en viktig del av "sin egen etikett" ska man ta med det likaså sin sexuella läggning. Annars anser Johan hellre för lite än för mycket privat.

- Ge din fru eller barn namn. Det blir mer personligt att säga att jag är gift med Lena.

Att öva hemma framför spegeln eller för familjemedlemmar  är också ett av Johans råd.

- Förbered sig som en skådespelare. De har repeterat  mycket och känner sig  trygga även om något oförutsett händer, säger Johan Sandgren.

Du ska marknadsföra dig själv och då gäller det att komma med en så bra produktbeskrivning som möjligt. I stället för att prata negationer talar man i positiva termer. Till exempel "jag kan börja redan om två månader" i stället för "jag kan inte börja förrän om två månader".

Trygghetsrådet, TRR, hjälper företag och anställda att hantera övertalighet. Har ditt företag kollektivavtal och det varslas kan du kontakta TRR för att få tips av deras rådgivare och tillgång till deras kurser. 

(Siftidningen nr 9-2006)

Fakta

  • Ta reda på vem mottagaren är och vad de söker efter och anpassa din presentation efter det.
  • Svara på frågorna vad du vill, vad du kan, vem du är och varför du är unik.
  • Öva hemma, ju mer desto bättre.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4