Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så läser du jobbannonsen

- Står det verkligen att det krävs högskoleutbildning? Står det inte högskoleutbildning eller motsvarande?
Det brukar Unionens karriärcoach Moa Andersson fråga medlemmar som inte vågar söka drömjobbet av rädsla för att inte leva upp till kraven.
Linda Svensson Publicerad 2 oktober 2008, kl 15:27
Att söka jobb kan vara rörigt. Kollega tipsar om hur du går till väga - steg för steg.

När arbetsgivaren skriver att de söker en person mellan 20 och 30 med fyraårig högskola och minst tio års erfarenhet från branschen är det lätt att ge upp. Det är ofta omöjligt också för den mest meriterade att leva upp till annonsernas drömmedarbetare.

- Kravspecen i en annons är en önskelista från arbetsgivaren. Om du uppfyller fyra av sju krav har du säkert annat som också är meriterande, säger Moa Andersson.

Hon säger att många sätter upp hinder för sig själva i onödan. Ett exempel är kvinnan som jobbat som webbredaktör i många år, men som inte hade någon formell utbildning.

- Jag coachade henne och bad henne framhålla vad det var som gjorde att hon var så duktig på det här med webb. En del tar ju andra vägar än via högskola och universitet.

Den jobbsökande webbredaktören har i dag ett nytt jobb, trots avsaknaden av formell utbildning. Hon lyckades visa den nya arbetsgivaren att hon kunde lika mycket som någon med högre utbildning fast hon var självlärd.

- Sök nyckelorden för att se vad det är de söker. Lista vilka krav du kan möta.

Ibland kan annonsen vara formulerad på ett sätt som gör att man inte är ett dugg klokare efter att ha läst den. Inte sällan för att det förekommer för många klyschor av slaget "ambitiös, hungrig säljare". Upplever du att du är osäker på vilken person företaget söker är det inte fel att ringa upp och ställa några frågor.

- Då får du förhoppningsvis ny information som inte står i annonsen. Det ger ett försprång gentemot andra sökande. Då kan du betona det du vet att de vill ha, säger Moa Andersson.

Alla jobb man söker behöver inte vara utannonserade. Lika viktigt, menar Moa Andersson, är att skicka in spontanansökningar.

- Det är viktigt att man sätter upp mål för sig själv. Låt säga att man ska söka tre jobb i veckan, men bara hittar två annonser som lockar. Då är det bra att ringa upp personalchefen på ett företag där man skulle vilja jobba och fråga om deras framtida rekryteringsbehov. Då får man ofta en öppning till att skicka in en ansökan.

- Det är lättare att få det att låta trovärdigt att du vill jobba på just det företaget när du skickar in en spontanansökan.

Fakta

  • Du behöver inte uppfylla alla krav i annonsen.
  • Sök nyckelorden och se hur du möter dem.
  • Om du undrar över något, ring arbetsgivaren.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4