Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Skriv en vinnande jobbansökan

"Hej, jag heter Linda. Jag är 36 år och bor i Västerås." Nej, det är inget sätt att inleda ett ansökningsbrev. Gå direkt på den relevanta informationen, tipsar Unionens karriärcoach Moa Andersson.
Linda Svensson Publicerad 2 oktober 2008, kl 15:30

Hur personlig ska man vara? Är arbetsgivaren verkligen intresserad av vad jag gör på fritiden? Och vad ska jag i så fall skriva om jag är värsta soffpotatisen?

Att skriva ett ansökningsbrev är sannerligen inte det lättaste. Det är genom brevet och det kompletterande cv:t som arbetsgivaren sållar agnarna från vetet. Det gäller att fånga uppmärksamheten hos den som läser ditt brev, och behålla den.

- Jag tycker att brevet ska vara max två tredjedelar av en A4. Och då ska det vara luftigt och lättläst. Man ska inte minska teckenstorleken till 8 punkter bara för att få med så mycket som möjligt, säger Moa Andersson.

Tänk på att arbetsgivaren inte vill ha en fullständig redovisning av ditt liv efter grundskolan. Anpassa brevet efter företaget och den annons du svarar på och ta bara med relevant information.

- Brevet ska förmedla känslan av att man inte bara söker en tjänst utan just den här tjänsten. Det ska vara en skräddarsydd ansökan. Det bästa är att skriva om brevet för varje jobb man söker, säger Moa Andersson.

Hellre 10 genomtänkta och företagsanpassade ansökningar än 100 i och för sig snyggt uppställda men inte unika ansökningsbrev. Då tror Moa Andersson att man har större framgång. Tala om varför du vill jobba på just det här företaget, vilka meriter som gör dig lämplig för jobbet och gör det trovärdigt.

- Är man trovärdig blir det inte insmickrande.

- Hur man blir trovärdig? Till exempel kan man exemplifiera egenskaper. I stället för att skriva "jag är bra på att..." kan man skriva "Som projektledare fick jag ofta uppskattning för...", eller " I min roll som samordnare fick jag stor användning för mina egenskaper som...", säger Moa Andersson.

Ska man skicka med foto?
- Det beror på. De som tar emot brevet har lite olika åsikter om det. Men om du skickar med  foto ska det vara neutralt. Det ska inte vara ett semesterfoto med simmiga ögon.

Fakta

  • Skriv inte för långt
  • Inled inte med personuppgifter, hellre i sidfoten
  • Förmedla att du vill ha just det här jobbet hos just den här arbetsgivaren
  • Var personlig men inte privat
  • Om du skickar med foto ska det vara neutralt
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4