Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Sökes: Halvrisiga kvinnor

Publicerad 19 februari 2020, kl 11:00

Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.

Finlands statsminister Sanna Marin får frågan om det har ett symbolvärde att hon är ung och kvinna. Hon svarar att det bara visar att grundläget är ett annat. ”Så länge normen är att makten innehas av en medelålders man – och en ung kvinna alltid förändrar normen – då har det inte skett en utveckling.” (Citat från Dagens Nyheter.)

Ja, det är långt till målet. Samtidigt måste vi få glädjas åt de framsteg som sker. En som tycker att vi kommit långt är Gunilla Ahrén, grundare av Ruter Dam. Hon kräver inte att chefsbefattningarna ska delas exakt lika, men att alla som vill får chansen. Det lönar sig för företagen, säger hon i vår intervju.

Läs mer: Ruter Dams grundare tar avstånd från kvinnokamp

I senaste numret av Chef & Karriär skriver vi också om färska rön som visar att kvinnor är bättre chefer än män. Men går det egentligen att slå fast? Nja, det är nog mer komplicerat än så. Till exempel: kvinnor har hårdare press på sig att lyckas. Forskaren Klara Regnö säger: ”Den dag det finns lite halvrisiga chefer på en arbetsplats, som är kvinnor och män i samma utsträckning, är det nog tecken på jämställdhet.”

Läs mer: Är kvinnor bättre chefer än män?

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.