Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Som man frågar får man svar

Vill du ha ärliga svar från kandidaterna på intervjun gäller det att ställa rätt frågor. Med specifika och raka frågor blir svaren uppriktiga, visar forskning.
David Österberg Publicerad 28 augusti 2018, kl 15:16
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna. Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Det kan vara lite knepigt med anställningsintervjuer. Arbetsgivaren ställer frågor för att skaffa sig så mycket kunskap om personen på andra sidan bordet – men svaren blir kanske inte helt uppriktiga.

Den som söker jobbet vill förstås framstå som den perfekta medarbetaren och friserar sanningen lite.

Men det finns sätt att komma runt problemet. En grupp forskare vid universitetet i Utah har tagit reda på hur sättet man ställer frågor påverkar de svar man får.

När de i simulerade anställningsintervjuer frågade jobbkandidater frågor av typen ”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna.

Anledningen är att vissa typer av frågor innehåller mer information än andra. Om frågeställaren signalerar att hen redan vet något känns det säkrare för den som svarar att hålla sig till sanningen och slippa bli påkommen med att ljuga, enligt forskarna.

Den som intervjuar en jobbkandidat ska inte heller dra sig för att ställa raka frågor. Forskarna lät testpersonerna sälja en begagnad pryl som kunde lagra musik till påhittade köpare.

Testpersonerna fick veta att prylen vid ett tillfälle hade låst sig och att all lagrad musik hade försvunnit.

När köparna frågade ”Vilka problem har prylen?” svarade 89 procent av säljarna sanningsenligt att den vid ett tillfälle hade kraschat.

När köparna var artigare – och frågade ”Den har väl inga problem?” svarade bara 61 procent av säljarna att den hade gått sönder.

Och när köparna ställde den mer allmänna frågan ”Vad kan du berätta om prylen?” valde bara åtta procent att berätta sanningen.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4