Annons
Annons
 • ”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Som man frågar får man svar

Publicerad 28 augusti 2018, kl 15:16

Vill du ha ärliga svar från kandidaterna på intervjun gäller det att ställa rätt frågor. Med specifika och raka frågor blir svaren uppriktiga, visar forskning.

Det kan vara lite knepigt med anställningsintervjuer. Arbetsgivaren ställer frågor för att skaffa sig så mycket kunskap om personen på andra sidan bordet – men svaren blir kanske inte helt uppriktiga.

Den som söker jobbet vill förstås framstå som den perfekta medarbetaren och friserar sanningen lite.

Men det finns sätt att komma runt problemet. En grupp forskare vid universitetet i Utah har tagit reda på hur sättet man ställer frågor påverkar de svar man får.

När de i simulerade anställningsintervjuer frågade jobbkandidater frågor av typen ”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna.

Anledningen är att vissa typer av frågor innehåller mer information än andra. Om frågeställaren signalerar att hen redan vet något känns det säkrare för den som svarar att hålla sig till sanningen och slippa bli påkommen med att ljuga, enligt forskarna.

Den som intervjuar en jobbkandidat ska inte heller dra sig för att ställa raka frågor. Forskarna lät testpersonerna sälja en begagnad pryl som kunde lagra musik till påhittade köpare.

Testpersonerna fick veta att prylen vid ett tillfälle hade låst sig och att all lagrad musik hade försvunnit.

När köparna frågade ”Vilka problem har prylen?” svarade 89 procent av säljarna sanningsenligt att den vid ett tillfälle hade kraschat.

När köparna var artigare – och frågade ”Den har väl inga problem?” svarade bara 61 procent av säljarna att den hade gått sönder.

Och när köparna ställde den mer allmänna frågan ”Vad kan du berätta om prylen?” valde bara åtta procent att berätta sanningen.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Reklamares övertid granskas

  Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.