• ”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Som man frågar får man svar

Publicerad 28 augusti 2018, kl 15:16

Vill du ha ärliga svar från kandidaterna på intervjun gäller det att ställa rätt frågor. Med specifika och raka frågor blir svaren uppriktiga, visar forskning.

Det kan vara lite knepigt med anställningsintervjuer. Arbetsgivaren ställer frågor för att skaffa sig så mycket kunskap om personen på andra sidan bordet – men svaren blir kanske inte helt uppriktiga.

Den som söker jobbet vill förstås framstå som den perfekta medarbetaren och friserar sanningen lite.

Men det finns sätt att komma runt problemet. En grupp forskare vid universitetet i Utah har tagit reda på hur sättet man ställer frågor påverkar de svar man får.

När de i simulerade anställningsintervjuer frågade jobbkandidater frågor av typen ”Visst använder du ibland en del av din arbetstid åt privat mejlande och sociala medier” fick de fler personer att medge det jämfört med när frågorna var mer allmänna.

Anledningen är att vissa typer av frågor innehåller mer information än andra. Om frågeställaren signalerar att hen redan vet något känns det säkrare för den som svarar att hålla sig till sanningen och slippa bli påkommen med att ljuga, enligt forskarna.

Den som intervjuar en jobbkandidat ska inte heller dra sig för att ställa raka frågor. Forskarna lät testpersonerna sälja en begagnad pryl som kunde lagra musik till påhittade köpare.

Testpersonerna fick veta att prylen vid ett tillfälle hade låst sig och att all lagrad musik hade försvunnit.

När köparna frågade ”Vilka problem har prylen?” svarade 89 procent av säljarna sanningsenligt att den vid ett tillfälle hade kraschat.

När köparna var artigare – och frågade ”Den har väl inga problem?” svarade bara 61 procent av säljarna att den hade gått sönder.

Och när köparna ställde den mer allmänna frågan ”Vad kan du berätta om prylen?” valde bara åtta procent att berätta sanningen.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Spela dig till nytt jobb

  Spela på din dator och avslöja vem du egentligen är. Nu ska ett rekryteringsföretag testa kandidaternas egenskaper med hjälp av ett dataspel.

 • Läs även...

  Rekrytering tar lång tid

  84 procent av jobbsökare anser att rekryteringsprocesser tar för lång tid. Och mer än hälften tycker att chefer är för dåligt pålästa under anställningsintervjun.

 • Läs även...

  Ålder och utseende viktigt vid rekrytering

  Ålder, utseende och kroppsdoft kan vara avgörande för vem som får ett jobb. Det visar en studie från karriärnätverket Linkedin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.