• Somna snabbt som en soldat. Illustration: Annelie Carlström

Somna på två minuter

Publicerad 7 november 2019, kl 13:07

Brukar du ligga och vrida dig i sängen och tvingas räkna får för att lära känna John Blund?

Det är som alla vet segt. Men i vissa yrken – exempelvis kärnkraftstekniker och piloter – kan det vara förenat med direkt livsfara att vara trött. Man fattar sämre beslut, vilket även svensk forskning visat.

Läs mer: Vaknatt ger rubbad världsbild

Därför har USA:s försvar tagit fram en metod för att exempelvis deras stridspiloter snabbt ska kunna falla i sömn för att ta en effektiv tupplur och återhämta krafterna.

Tekniken, som kan påminna om mindfulness och meditation, kombinerar avslappning, andning och visualiseringar och sägs fungera för hela nio av tio rekryter. Dock krävs det runt sex veckors träning för att man ska bemästra tekniken till fullo.

Så här går det till:

➧ Lägg dig bekvämt och inled med att försöka få alla muskler i ansiktet – tungan, käken, ögonen – att slappna av fullständigt.

➧ Slappna därefter av i axlarna och låt dem sjunka ner. Slappna av i över- och underarmarna – först på ena sidan, sedan på den andra.

➧ Andas ut, slappna av i bröstet, sedan i benen – börja från låren och nedåt via vaderna till fötterna.

➧ Låt ditt sinne vara helt tomt på tankar i tio sekunder och använd sedan någon av följande två bilder för att hitta ditt inre lugn:

1. Du ligger bekvämt i en kanot på en spegelblank sjö med en klarblå himmel ovanför dig.

2. Du ligger stilla i en hammock kläddmed svart sammet i ett becksvart rum.

➧ Tänk: ”Tänk inte, tänk inte, tänk inte” om och om igen i tio sekunder.

➧ Sov gott.

Läs mer: Värsta ursäkterna för sen ankomst

Joachim Stokstad
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Privat sjukförsäkring ger ojämlik vård

  Den som har störst vårdbehov ska få vård först. Men nu visar en rapport att personer med privata sjukvårdsförsäkringar får vård snabbare än personer utan.

 • Läs även...

  Det våras för golfklubbarna

  En bransch som än så länge går bra, coronatider till trots, är golfklubbarna. Tack vare gynnsamt väder och en stor efterfrågan öppnar många av landets 454 golfklubbar tidigare än vanligt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.