Annons
 • Dags att ta sömnproblemen på allvar, menar sömnforskaren Christian Benedict, som sett kopplingar mellan sömnsvårigheter och utveckling av demenssjukdomen Alzheimer. Foto: Colourbox

Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

Publicerad 5 november 2014, kl 11:54

Ligger du vaken på nätterna och ältar ditt jobb? Lugn, det kan du ha glömt om några år. Ny forskning visar nämligen att sömnstörningar ökar risken för Alzheimer och annan demenssjukdom.

Det är hög tid att ta sömnproblemen på allvar. Det anser Christian Benedict, sömnforskare vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, som i olika studier funnit belägg för att folk med sömnstörningar löper större risk att drabbas av Alzheimers.

Han och hans kollegor har bland annat använt sig av en studie där man följt försökspersoner under en fyrtioårsperiod och kunnat konstatera att de som uppgav att de led av sömnstörningar i 50-årsåldern, när studien började, löpte 50 procents högre risk att utveckla Alzheimer, oberoende av andra livsstilsfaktorer.

- Studien är gjord på män, men jag tror man kan dra samma slutsatser för kvinnor, säger Christian Benedict, som är övertygad om att förklaringen till resultatet är att sömn skyddar hjärnan från skadliga ämnen.

- När du är vaken produceras farliga substanser och när du sover rensas hjärnan från dessa. Får du inte tillräckligt med sömn har du inte samma förmåga att rensa bort de skadliga substanserna.

I ett experiment tidigare i år mätte han och hans kollegor två substanser i blodet, som normalt visar sig först efter hjärnskada, på personer som vakat en natt. Han kunde konstatera en ökning av substanserna även om den inte var lika hög som vid en hjärnskada.

- Det finns också just nu ett projekt som visar att om man inte sover tillräckligt i en vecka så påverkas hjärnbarriären, vars funktion är att skydda hjärnan mot skadliga ämnen.

Resultaten från samtliga studier skulle kunna vara en förklaring, bland många andra, till varför äldre personer, som i regel drabbas av sämre sömn, löper större risk att drabbas av demens. Genom att förbättra sömnen för till exempel folk som har alzheimer i släkten, skulle man kanske kunna bromsa sjukdomen, gissar Christian Benedict.

- Det är bara att erkänna att sömn inte är något slöseri med tid. Det finns en orsak till varför vi sover en tredjedel av våra liv, säger Christian Benedict.

Skiftjobb ger sämre minne

En fransk undersökning visar att även skiftarbetare riskerar sämre minne. De franska forskarna, som studerat 3000 personer, slår fast att personer som jobbar skift eller natt i tio år hade nedsatt kognitiv förmåga motsvarande ett åldrande på ytterligare 6,5 år, skriver SvD.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tummen ner för öppna kontorsmiljöer

  Chefer trivs bäst i aktivitetsbaserade kontor medan anställda som behöver koncentrera sig blir mer störda än man tidigare trott. Det visar två färska forskningsrapporter från svenska högskolor.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Högre vinst med förebyggande hälsa

  Företag som jobbar förebyggande med arbetsmiljö har fem gånger högre vinstmarginal än de som gör åtgärder först när ohälsan är ett faktum. Den slutsatsen drar företagshälsan Avonova efter en analys av de egna kundföretagen.

 • Läs även...

  Framtidens kollega varnar för stillasittande

  Experter och har skapat en varnagel för att få kontorsråttor att höja blicken från datorn, pausgympa och använda hissknappen på skrivbordet. För vem vill se ut som Emma om 20 år?

 • Läs även...

  Så identifierar du monstren på jobbet

  Känner du att arbetsglädjen försvunnit för gott och energin liksom runnit ur dig? Det kan bero på att du delar kontor med en vampyr eller har kollegor som är zombier, varulvar och spöken.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.