Annons
Annons
 • Enligt ny svensk forskning klarar den som sover gott om natten stress och andra missförhållanden på jobbet bättre än de som har svårt att sova. Det vill säga, sambandet gäller åt båda hållen. Foto: Colourbox

Sov gott och jobba lugnt

Publicerad 6 juli 2015, kl 13:48

Stressigt på jobbet? Lugn, med en god natts sömn bakom dig kommer du att tycka att arbetsdagen är toppen ändå, visar ny forskning.

Att hög belastning och stress på arbetsplatsen kan bidra till dålig sömn är ingen nyhet. Liksom att störd sömn gör att du upplever mer stress i vardagen än du skulle gjort om du varit utsövd. Nu visar dock forskning från Stockholms universitet och Karolinska institutet att en god natts sömn har större effekt på välbefinnandet än man tidigare trott.

Sammanlagt studerades närmare 5 000 deltagares sömnmönster. Resultatet visade att de som sov gott om natten och inte besvärades av ständiga uppvaknanden och inte hade svårt att komma till ro vid sänggående, också hade en bättre upplevelse av arbetsdagen.  De var mindre stressade, upplevde mer kontroll och även mer socialt stöd än dem som inte sov gott om natten.

Läs mer: Studien är i sin helhet publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sleep.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.

 • Läs även...

  Så hög sjukfrånvaro är det i ditt län

  Två av fem är sjukskrivna från jobbet på grund av psykisk ohälsa. Av alla län sticker Dalarna ut med högst andel psykiska diagnoser, visar en ny rapport från AFA-försäkring.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.