Annons
 • Spanien tar ett kliv mot ökad jämställdhet. Foto: Colourbox

Spanien inför jämställd föräldraledighet

Publicerad 27 februari 2019, kl 11:29

På fredag väntas den spanska regeringen att anta ett lagförslag som kommer att öka de spanska pappornas betalda föräldraledighet i etapper tills den blir exakt lika stor som de spanska mammornas.

I dag har mammor i Spanien sex veckors betald ledighet. Papporna har fem frivilliga veckor. Dessutom finns det ytterligare 10 veckor som i teorin kan tas ut av båda föräldrarna men som i mer 98 procent av fallen tas ut av de spanska mödrarna.

Men om mindre än tre år kan skevheten i föräldrauttaget vara ett minne blott. Premiärminister Pedro Sánchez, som har kallat till nyval 28 april, försöker få igenom en lag om jämställd föräldraledighet innan han eventuellt förlorar sin post, skriver tidningen El Pais.

Redan under detta år kommer, om regeringens plan går i lås, pappaledigheten stiga till åtta veckor för att under nästa år öka till 12 veckor. År 2021 ska både män och kvinnor åtnjuta 16 veckors betald, icke överlåtbar föräldraledighet, är tanken.

Lagändringen ingår i ett 28-sidigt dokument med titeln Kungligt dekret om akuta åtgärder för att garantera lika behandling och möjligheter mellan kvinnor och män i arbetslivet, som varit ute på remiss. Även om det kan komma ändringar, har regeringskällor uppgett till El Pais att förslaget om ökad pappaledighet sannolikt kommer att godkännas i morgon fredag.

Läs mer: Pappaledighet kan bli EU-lag

Läs mer: Östländer bäst på föräldraledighet

Föräldraledigt i andra länder:

Island: Mammor – 3 månader,  pappor – 3 månader, valfritt – 3 månader

Norge: Mammor – 10 veckor, pappor – 10 veckor, valfritt 26 veckor full betalning

Frankrike: Mammor – 16 veckor, pappor –  11 dagar

Storbritannien: Mammor – 10 dagar, pappor – 10 dagar, valfritt – 37 veckor

Tyskland: Mammor - 14 veckor, Pappor - två månader, valfritt -12 månader

Sydkorea: Mammor – ett år, Pappor – ett år (dock bara 40 procent av lönen)

Sverige: Mammor – 90 dagar, Pappor – 90 dagar, Valfritt – 210 (+ 90 lägstanivådagar)

Källa tabell: europa.eu, norden.org, The Guardian, BBC, TT, Försäkringskassan.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Stämpelklocka vapen mot spansk övertid

  Sedan en vecka tillbaka är alla företag i Spanien skyldiga att registrera när anställda kommer och går. Den nya lagen instiftades för att sätta stopp för obetald övertid, men reaktionerna på lagen är blandade.

 • Läs även...

  Effekt av kartläggning ifrågasätts

  Lönekartläggningar har små möjligheter att minska oskäliga löneskillnader i mindre företag. Det visar Riksrevisionen i en ny rapport. Unionen anser dock att det är ett effektivt verktyg.

 • Läs även...

  1 av 3 kvinnor sexuellt trakasserade på jobbet

  En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.