• Säljledaren anklagas för att ha stulit sammanlagt 90 000 kronor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sparkad för stöld - Unionen stämmer matkedja

Publicerad 6 mars 2019, kl 10:32

En säljledare på en stor matvarukedja fick sparken för att han stulit 90 000 kronor. Själv nekar han till anklagelserna och nu har Unionen stämt arbetsgivaren.

Mannen arbetade i en livsmedelsbutik i Stockholmstrakten och blev i början av februari plötsligt avskedad. Enligt arbetsgivaren hade säljledaren stulit två dagskassor, som låg i en så kallad safebag, till ett sammanlagt värde av 90 000 kronor.

Bolaget hävdar vidare att Unionenmedlemmen lämnat felaktiga uppgifter i utredningen kring hanteringen av dagskassorna och att han brutit mot företagets rutiner för hanteringen av dessa.

Säljledaren förnekar brott samt att han skulle ha ljugit eller brutit mot rutinerna. Unionen väljer nu att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD, och kräver 150 000 kronor i skadestånd till mannen för brott mot las (lagen om anställningsskydd). Enligt förbundet fanns det inte ens grund för att säga upp mannen som nu begär att avskedandet ogiltigförklaras.

Juristen på Unionen som företräder medlemmen har avböjt att kommentera ärendet.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.