Annons
 • Säljledaren anklagas för att ha stulit sammanlagt 90 000 kronor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sparkad för stöld - Unionen stämmer matkedja

Publicerad 6 mars 2019, kl 10:32

En säljledare på en stor matvarukedja fick sparken för att han stulit 90 000 kronor. Själv nekar han till anklagelserna och nu har Unionen stämt arbetsgivaren.

Mannen arbetade i en livsmedelsbutik i Stockholmstrakten och blev i början av februari plötsligt avskedad. Enligt arbetsgivaren hade säljledaren stulit två dagskassor, som låg i en så kallad safebag, till ett sammanlagt värde av 90 000 kronor.

Bolaget hävdar vidare att Unionenmedlemmen lämnat felaktiga uppgifter i utredningen kring hanteringen av dagskassorna och att han brutit mot företagets rutiner för hanteringen av dessa.

Säljledaren förnekar brott samt att han skulle ha ljugit eller brutit mot rutinerna. Unionen väljer nu att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD, och kräver 150 000 kronor i skadestånd till mannen för brott mot las (lagen om anställningsskydd). Enligt förbundet fanns det inte ens grund för att säga upp mannen som nu begär att avskedandet ogiltigförklaras.

Juristen på Unionen som företräder medlemmen har avböjt att kommentera ärendet.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.