Annons
 • Game over eller nytt jobb? Foto: Colourbox

Spela dig till nytt jobb

Publicerad 5 juni 2019, kl 12:28

Spela på din dator och avslöja vem du egentligen är. Nu ska ett rekryteringsföretag testa kandidaternas egenskaper med hjälp av ett dataspel.

Att använda personlighetstester vid rekryteringar är vanligt. Ofta handlar det om att man ska ta ställning till påståenden av typen ”Jag föredrar skriftlig kommunikation” eller ”Jag trivs bäst när jag arbetar i grupp”.

Läs också: Allt fler rekryterar med hjälp av tester

Men nu har rekryteringsföretaget Framtiden kommit på ett annat sätt att testa personliga egenskaper. Kandidaterna får spela ett spel på sin dator eller telefon. Den som spelar tar sig genom olika nivåer och samlar poäng och under tiden samlar programmet in uppgifter om personliga egenskaper och styrkor.

Spelet tar ungefär 40 minuter att ta sig igenom och efteråt analyseras resultatet av företagets rekryterare. Tanken med spelbaserad rekrytering är dels att förenkla processen, dels att göra jobbsökandet roligare.

– Eftersom det är såväl roligt som utmanande tänker du inte ens på att du håller på att söka ett jobb, säger Emil Jungker, vd på Framtiden, i ett pressmeddelande.

Spelet är utvecklat tillsammans med IT-företaget Evry. Där använder man redan spelbaserad rekrytering. Enligt HR-direktören Trond Vinje har det inneburit en mer fördomsfri rekryteringsprocess och en ökning av antalet kvinnliga kandidater och medarbetare.

– Vi har lätt för att rekrytera folk som är lika oss själva. Spelbaserad bedömning gör den subjektiva faktorn vid urvalet mindre. Snittet för antal kvinnor inom IT-branschen är 28 procent, men i den senaste rekryteringsprocessen anställdes 60 procent kvinnor tack vara gamification, säger han i pressmeddelandet.

Läs också: Gamification - fler leker på jobbet

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Risk för diskriminering vid rekrytering

  Varannan chef anser att deras arbetsplats riskerar att diskriminera en jobbsökare. Störst risk att utsättas har personer med psykisk funktionsnedsättning. Det visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Avatarer ska hjälpa oss stressa mindre

  Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, har fått sex miljoner för att forska om hur framtida socialt intelligenta digitala kompanjoner kan få oss mindre stressade på jobbet och få en bättre balans i arbetslivet.

 • Läs även...

  Intervjurobot ska testas av psykolog

  Rekryteringsfirman TNG har utvecklat en robot som kan sköta anställningsintervjuer. Nu ska robotens förmågor testas av en psykolog.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.