Spelaren Christian Günther

Publicerad 19 december 2007, kl 21:20

Sverige under andra världskriget. Wahlström & Widstrand.

Christian Günther, Sveriges utrikesminister under andra världskriget; omvittnat lat, antisemit som drog igång räddningsaktioner för att rädda Europas judar undan Förintelsen, passionerad spelare - bridge och hästar - taktiker som hamnade i ohjälpligt underläge mot den överlägsne strategen statsminister Per-Albin Hansson.

Man lägger ihop boken med samma fråga som författaren: "Vem var karl'n egentligen?" Det är inte att undra på att den första biografin över Christian Günther tog Arnstad elva år att skriva. Men det har blivit en fascinerande läsning om en gåtfull människa, hans förhållande till statsministern och hur Sverige tedde sig från UD:s perspektiv under krigsåren på 1940-talet. 

Lars Sköld
Lediga jobb
 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  Blir arbetslivet någonsin jämställt, Amanda Lundeteg?

  År 2030 – har vi blivit mer jämställda då? Väljer fler pappor att vara hemma med sina barn? Har lönegapet minskat mellan kvinnor och män? Är statsministern en kvinna? Vi lät Allbrights Amanda Lundeteg – som utsetts till framtidens mäktigaste av TCO – sia om framtiden.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

 • Läs även...

  Boom för bildelande

  Det som började med ideella bilpooler med obligatorisk städdag har i dag utvecklats till en mängd olika kommersiella alternativ. Att dela bil har blivit hett.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.