Annons
 • Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Spotify inför flexhelger

Publicerad 17 november 2017, kl 14:58

Spotify har infört flexhelg, vilket innebär att bolagets 3 500 anställda nu har möjlighet att byta kristna lediga helgdagar i almanackan mot andra religioners högtidsdagar. Unionen välkomnar flexhelger - under vissa förutsättningar.

Musiktjänsten Spotify är det senaste i raden av företag som infört så kallad flexhelg för sin personal. Ett tidigare exempel är företaget 3

Unionen har inte kollektivavtal med Spotify och känner därför inte till innehållet i avtalet men är generellt positiv till modellen.

– Att på eget bevåg byta en arbetsdag, till exempel för att vara ledig på en muslimsk högtid och i stället jobba den 24 december, är något som bör underlättas, säger Peter Tai Christensen, utredare på Unionen.

Om ob ska utgå för dessa röda dagar beror, enligt Unionen, på vems behov det är som tillfredsställs. Det är stor skillnad på om arbetsdagen är schemalagd och kontoret öppet, eller om det är stängt men arbetsgivaren tillåter att folk jobbar.

– Samhället är mer stängt vissa dagar vilket kan medföra merkostnader för en individ som är schemalagd, då ska det givetvis utgå ob. Men det är en helt annan sak om man på eget bevåg byter arbetsdag och kontoret inte ens är öppet men man har fått tillstånd att jobba på julafton. Då är det arbetsgivaren som varit flexibel, säger Peter Tai Christensen.

Läs mer: Hon får välja egen röd dag

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.