Annons
 • SSABs fabrik i Luleå. Foto: Jennie Pettersson ©SSAB

SSAB fälls för dödsolycka

Publicerad 1 november 2018, kl 15:47

Stålföretaget SSAB fälls för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, och måste betala företagsbot om tre miljoner kronor. Det meddelar Luleå tingsrätt i dag.

I april för två år sedan förolyckades en man som inspekterade en hängande lyftanordning för tunga laster på ståltillverkaren SSAB. Mannen klämdes ihjäl mot en serviceplattform. Ett besiktningsföretag hade vid flera tillfällen påpekat att plattformen utgjorde en risk.

Åklagaren yrkade på en företagsbot på tre miljoner kronor, för grovt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Att brottet anses grovt beror på att företaget har fått klämrisken påpekad vid flera tillfällen, men inte gjort något åt saken.

Det fanns dock olika syn på hur de påtalade problemen skulle tolkas. Åklagaren menade att eftersom klämrisken finns med i flera protokoll ska den också ingå i företagets riskbedömningar. I ett intyg från 2003 står det bland annat att serviceplattformen ”inte får användas förrän uppräknade brister är åtgärdade”.

Försvaret menade i stället att inspektionerna som besiktningsföretaget hade gjort handlade om maskinsäkerhet och inte skulle ingå i några riskbedömningar.

Nu har tingsrätten gett åklagaren rätt och bedömer att det funnits brister i SSAB:s arbetsmiljöarbete. Bland annat saknas det skriftliga instruktioner och riktlinjer för hur arbete på lyftanordningarna ska utföras. Man anser också att ansvarig personal varit oaktsam då man inte riskbedömt den uppgift som framkommit från servicekontrollen: att det skulle finnas en överhängande klämrisk.

Eftersom man inte vidtagit några åtgärder bedömer rätten att det varit fråga om ett medvetet risktagande av allvarligt slag och dömer därför ståljätten att betala tre miljoner kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Man ska också betala skadestånd till mannens familj.

Det här var den tredje dödsolyckan på bara några år på SSAB. Företaget dömdes i december i fjol till att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot efter  att en slovakisk truckförare hos en underentreprenör omkommit i en olycka 2014. Däremot har SSAB friats från ansvar för en olycka 2013 där två män drunknade i tjära.

Fakta

Ett företag kan bli ålagt att betala företagsbot för till exempel arbetsmiljöbrott som begås i bolagets verksamhet. Någon person behöver inte bli dömd för brott utan det är företaget som ska betala.

Företagsboten kan bli från femtusen kronor till tio miljoner kronor, beroende bland annat på hur allvarligt brottet är, bakgrunden till brottet, hur det har gått till och vilka följder det fått.

Boten betalas till staten.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.