Annons
Annons
 • Foto: Illustration: Annelie Carlström

Stå för dina svagheter på anställningsintervjun

Publicerad 24 september 2017, kl 19:20

Inför intervjun tänker du över dina styrkor. Men hur ärlig ska du vara med dina svagare sidor?

Redan som små lär vi oss att det är fult att ljuga, ärlighet varar längst. Men när en arbetsgivare vill veta vilka våra sämre sidor är fluffar vi lätt till sanningen. Det tar emot att erkänna att vi kan vara lite slarviga, långsamma, blyga eller stresskänsliga – eller avskyr att ha många bollar i luften.

På nätet finns det gott om råd, som att man ska välja en egenskap som egentligen inte är negativ och låtsas att den är det. Till exempel att man ofta blir för engagerad i jobbet.

Men att göra så är fel, enligt de rekryterare och personalchefer som Kollega har talat med. Anställningsintervjun är ett sätt att ta reda på om den intervjuade och företaget passar för varandra – det är inte ett förhör där det gäller att komma undan med så mycket som möjligt.

Rekommendationen är att vara ärlig med sina svaga sidor, men samtidigt vara tydlig med vad man gör för att förbättra dem.

En rekryterare vet dessutom att det inte finns felfria människor och uppskattar personer med självkännedom som har förmåga att arbeta med sina negativa sidor.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.