Annons
 • Den enda strejk som bröt ut under 2018 var när Ryanairs piloter krävde kollektivavtal. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stabilt år på arbetsmarknaden

Publicerad 20 februari 2019, kl 11:04

0,5 procent. Så stora blev reallöneökningen förra året, enligt Medlingsinstitutets årsrapport som presenterades under onsdagen.

2018 blev ett lugnt och stabilt år på arbetsmarknaden. 30 kollektivavtal omförhandlades och den enda strejk som bröt ut var när Ryanairs piloter krävde kollektivavtal. Det framgår av Medlingsinstitutets årsrapport.

Löneökningarna var dämpade 2018 och väntas landa på 2,6 procent, vilket innebär en reallöneökning efter inflation med 0,5 procent. 2017 var motsvarande siffra 0,4 procent.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar i Sverige, men också i Europa som helhet.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

 • Läs även...

  Skatteverket granskar influencers

  I år kommer Skatteverket bland annat granska digital ekonomi, där influencers ingår. Anledningen är att det blir allt vanligare att företag marknadsför produkter via ”influerare”.

 • Läs även...

  "Direktörernas löner rent och purt vansinne"

  Låt direktörernas löneökningstakt vara densamma som för övriga anställda. Det kräver LO efter att ha publicerat en genomgång av inkomstskillnaden mellan makteliten och vanligt folk och konstaterat att klyftan är större än någonsin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.