Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

"Ställ högre krav på Platsbanken"

Hur Arbetsförmedlingen bedriver sitt arbete regleras i grunden av vad politikerna bestämmer. Men hittills har problemet med de oseriösa arbetsgivarna på Platsbanken inte väckt något större engagemang hos politikerna.
Anita Täpp Publicerad 4 juli 2014, kl 15:01

För snart ett decennium sedan, 2005, lade Sylvia Lindgren (s) och Christina Axelsson (s) fram en motion i riksdagen där de föreslog att regeringen skulle ändra reglerna så att Arbetsförmedlingen skulle kunna sätta stopp för oseriösa arbetsgivares annonsering på Platsbanken.

De fick inte gehör för motionen. Efter en interpellation till den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (m), fick de veta att denne inte tänkte vidta några åtgärder och sedan dess tycks frågan ha fallit i glömska.

- Vi ville väcka frågan, som ju ständigt är högaktuell, efter att vi fått upp ögonen för det här med att många unga går på olika saker och att Arbetsförmedlingen då blir en garant eftersom många unga tror att det bara är seriösa jobb på Platsbanken. Men det blev ingen förändring, i vart fall inte innan jag slutade som riksdagsledamot 2010, säger Sylvia Lindgren.

Och enligt Socialdemokraten Raimo Pärssinen, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har ingen lyft frågan igen.

- Jag har i alla fall aldrig varit med om att vi har diskuterat det här problemet i utskottet, säger han.

- Men jag är villig att ta upp den här frågan och lägga en motion framöver. För om det finns oseriösa arbestgivare som utnyttjar anställda så borde det ju ändå finnas någon form av kunskap och kontroll från Arbetsförmedlingens sida.

Raimo Pärssinen tycker att ett krav på de arbetsgivare som annonserar på Platsbanken skulle kunna vara att de måste uppge om de har kollektivavtal eller inte i annonsen.

- För att kunna sålla bort oseriösa arbetsgivare borde Arbetsförmedlingen också samarbeta med de olika fackförbunden som brukar ha bra koll på vilka som är seriösa och vilka som inte är det, säger han.

Han anser också att Arbetsförmedlingen borde informera om att de inte tar något ansvar för att de arbetsgivare som annonserar på Platsbanken har schysta villkor.

- Det är en liten sak i det hela, men kan ändå betyda en del, säger Raimo Pärssinen.

Kollega har försökt få en kommentar av en av de moderater som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott, däribland Jessica Polfjärd, som är utskottets ordförande, dock utan resultat.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4