Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stämningen på jobbet är allas ansvar

Även om vi kan omges av gnällspikar och surkartar på jobbet har alla ett ansvar för att försöka bidra till att skapa ett klimat där man får, inte dräneras på, energi framhöll Susanne Fredriksson vid ett seminarium som anordnats av Unionen.
Anita Täpp Publicerad 16 november 2009, kl 12:47

Föredragshållaren Susanne Fredriksson beskrev målande och humoristiskt hur vi kan bemöta, eller bli bemötta av, våra kollegor.

-  Man kanske kommer till jobbet och är jublande glad över att ha kommit på en ny idé och så möts man av en kollega som genast surt och gnälligt säger att "jamen det där har vi ju redan testat". Varpå all energi tas ifrån en. 

- Det är ju så att lite surdeg surar hela degen och om någon alltid är negativ så kan det dränera alla andra på energi. Därför behöver man ständigt fundera över hur man är mot varandra i arbetsgruppen. Annars sprider sig det negativa som ett gift.

I sin roll som organisationskonsult har Susanne Fredriksson ibland fått lära anställda på företag med hög sjukfrånvaro och bristande effektivitet att börja hälsa på varandra på morgnarna.

- Att inte bli sedd är den värsta kränkningen. Det kan leda till att en hel arbetsplats dräneras på energi, sa Susanne Fredriksson.

För att få ett bra klimat på arbetsplatsen måste vi alla börja med oss själva, framhöll hon.

- Det är oerhört viktigt att vi försöker fylla vår mentala godispåse med rätt saker för att kunna inspirera varandra, vilket är grunden för allt välbefinnande.

Susanne Fredriksson påpekade också att vi alla behöver kunna tänka på ett nytt sätt ibland men att det ofta hindras av att vi är präglade av gamla tankemönster. Och att man för att bryta det måste tänka på det nya sättet 200 gånger innan det sker automatiskt framöver.

- Man blir vad man tänker. Och stress, oro och rädsla tar mycket energi av oss. Att man aldrig vet när livet tar slut och att man därför borde försöka leva en dag i taget är en oerhört viktig insikt.

Susanne Fredriksson framhöll också att vi alla bör försöka bidra till mer humor och glädje på jobbet.

- Forskning har visat att medan vi skrattade tjugo minuter om dagen för femtio år sedan så skrattar vi bara sex minuter om dagen nu. Vi har blivit för allvarliga och upplever ofta att allt är så tungt. Men det är viktigt att skratta, med andra men också åt sig själv ibland.

Seminariet med rubriken "Människokunskap" i Vänersborg i fredags avslutade regionerna Skaraborgs och Västs Unionenvecka under vilken man också ordnat med andra seminarier, gjort företagsbesök och också kört runt med en husbil för att besvara fackliga frågor vid olika arbetsplatser.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.