• Foto: Janerik Henriksson/TT

Stämpelklocka vapen mot spansk övertid

Publicerad 23 maj 2019, kl 16:46

Sedan en vecka tillbaka är alla företag i Spanien skyldiga att registrera när anställda kommer och går. Den nya lagen instiftades för att sätta stopp för obetald övertid, men reaktionerna på lagen är blandade.

2,6 miljoner timmar i veckan – så mycket obetald övertid jobbar Spaniens anställda, enligt tidningen El Pais. För att komma tillrätta med den otrygghet som råder för många anställda, med låga löner och långa arbetsdagar, instiftades en ny lag som tvingar alla företag, oavsett storlek, att införa stämpelklocka eller på något annat sätt registrera när anställda börjar och slutar.

Uppgifterna måste lagras i fyra år och lämnas ut på begäran till arbetsinspektörer, fackförbund och anställda. Straffet för företag som bryter mot lagen ligger mellan 626 och 6 250 euro.

Spanska arbetsgivarorganisationer menar att lagen är otidsenlig och små företag vittnar, enligt El Pais, om att den nya lagen ställer till problem eftersom de är osäkra på hur de ska gå till väga, medan större företag sedan tidigare har digitala system som håller koll på arbetstiden. Många anställda välkomnar lagen och hoppas att den ska ha avsedd verkan, skriver tidningen.

PTK:s arbetsmiljöexpert Daniel Gullstrand är tveksam till om metoden kommer att ge önskad effekt eller är lämplig att kopiera för svenskt bruk.

– Generellt ska man inte ha för stor övertro på att en lag löser allt, även om detta är ett positivt steg framåt. Det krävs framför allt mer fotarbete ute på arbetsplatserna. I Sverige har för övrigt arbetsgivare skyldighet att hålla koll på såväl jourtid som övertid och mertid, säger Daniel Gullstrand.

Läs också: Övertid motsvarande 16 400 tjänster

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.