• Foto: Janerik Henriksson/TT

Stämpelklocka vapen mot spansk övertid

Publicerad 23 maj 2019, kl 16:46

Sedan en vecka tillbaka är alla företag i Spanien skyldiga att registrera när anställda kommer och går. Den nya lagen instiftades för att sätta stopp för obetald övertid, men reaktionerna på lagen är blandade.

2,6 miljoner timmar i veckan – så mycket obetald övertid jobbar Spaniens anställda, enligt tidningen El Pais. För att komma tillrätta med den otrygghet som råder för många anställda, med låga löner och långa arbetsdagar, instiftades en ny lag som tvingar alla företag, oavsett storlek, att införa stämpelklocka eller på något annat sätt registrera när anställda börjar och slutar.

Uppgifterna måste lagras i fyra år och lämnas ut på begäran till arbetsinspektörer, fackförbund och anställda. Straffet för företag som bryter mot lagen ligger mellan 626 och 6 250 euro.

Spanska arbetsgivarorganisationer menar att lagen är otidsenlig och små företag vittnar, enligt El Pais, om att den nya lagen ställer till problem eftersom de är osäkra på hur de ska gå till väga, medan större företag sedan tidigare har digitala system som håller koll på arbetstiden. Många anställda välkomnar lagen och hoppas att den ska ha avsedd verkan, skriver tidningen.

PTK:s arbetsmiljöexpert Daniel Gullstrand är tveksam till om metoden kommer att ge önskad effekt eller är lämplig att kopiera för svenskt bruk.

– Generellt ska man inte ha för stor övertro på att en lag löser allt, även om detta är ett positivt steg framåt. Det krävs framför allt mer fotarbete ute på arbetsplatserna. I Sverige har för övrigt arbetsgivare skyldighet att hålla koll på såväl jourtid som övertid och mertid, säger Daniel Gullstrand.

Läs också: Övertid motsvarande 16 400 tjänster

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  "Lönerna för de som syr kläder måste höjas"

  Svenska fack har allt att vinna på att stötta facken i Bangladesh, menar Babul Akhter, från textilarbetarnas centralorganisation i landet. Han är i Sverige för att informera klädföretag och investerare om förföljelser av textilarbetare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.