Annons
 • Kommunanställda i Kapstaden demonstrerar under strejk mot låga löner. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo

Starka fack = ökad jämlikhet

Publicerad 2 april 2015, kl 10:48

Facklig organisering leder till ökad jämlikhet i världen. Det visar en ny rapport från Internationella Valutafonden (IMF). I länder där den fackliga organisationsgraden är svag blir de rika ännu rikare.

Sedan 1980-talet har de tio procent som tjänar mest i världens rika länder dragit ifrån resten av befolkningen så att de rika i dag är rikare än någonsin. I den nya IMF-rapporten visar forskarna att den utvecklingen skett parallellt med att fackföreningarna försvagats och tappat medlemmar i de aktuella länderna. Kränkningar av fackliga rättigheter och fler otrygga anställningar bidrar till att anställda inte vågar gå med i facket. Människor är rädda för att förlora sina jobb.

Att facklig organisationsgrad bidrar till ökad jämlikhet är inte någon nyhet inom den fackliga rörelsen, men det är ett stort erkännande att just IMF, en av världens ledande finansiella organisationer, står bakom rapporten Power from the People. Det menar Kristina Henschen, kanslichef på LO-TCO Biståndsnämnd, som påpekar att facket inte brukar räknas in som förklaringsmodell till jämlikhet inom traditionell nationalekonomi.

Enligt rapportförfattarna finns det ett direkt samband mellan facklig anslutningsgrad och hur mycket de rikaste tjänar. När den fackliga anslutningsgraden är låg har de allra rikaste möjlighet att öka sina inkomster ännu mer. Utan starka fackföreningar förlorar arbetstagare både inflytande och insyn i företagens beslutsprocesser samt möjlighet till inflytande i politiska beslut om skatter och fördelningspolitik. Kan arbetstagare inte förhandla om sina löner är det lättare för företagsledare och aktieägare att se till att en större del av vinsten går till dem själva.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Lön på 8 000 till nyanlända

  Unionen har tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen tagit fram ett förslag på principöverenskommelse som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Modellen innebär bland annat en lön på 8 000 kronor och att arbetsgivarna slipper arbetsgivaravgifter.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Betala fackavgiften i förskott och tjäna en slant

  Den 1 april tas avdraget för fackföreningsavgiften bort. Men den som betalar in sina medlemsavgifter i förskott kan få en skattereduktion på 25 procent även framöver.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.