Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Starka känslor på Ericsson i Kumla

Kumla är en av de orter som riskerar att drabbas hårdast av Ericssons kommande nedskärningar. Där kan 500 personer, varav drygt 260 Unionenmedlemmar, bli av med sina arbeten.
Publicerad 4 oktober 2016, kl 17:01

– Många i personalen är rent ut sagt förbannade över beskedet eftersom vi har unik teknisk kompetens och supportar utvecklingsenheter och Ericssonfabriker över hela världen, säger Kjell-Åke Soting, ordförande i Unionenklubben på Ericsson i Kumla. 

På fabriken i Kumla bedrivs forskningsnära tillverkning av bland annat prototyper och mindre testserier. De anslutna i Unionenklubben är företrädesvis ingenjörer, tekniker, IT-personal och administratörer.

Kjell-Åke Soting framhåller att Ericsson ännu inte lagt något formellt varsel, utan enbart gett en avsiktsförklaring om neddragningar i Sverige.

– Det talas om omfattande reduktioner men det kan innebära vad som helst. Nu har vi börjat förhandla och jag vill inte spekulera i vad resultatet blir. Jag kan heller inte uttala mig om hur lång tid det tar innan förhandlingarna är klara, säger han.

För drygt ett år sedan avskedades ett hundratal anställda på i Ericsson i Kumla.

– De fick goda möjligheter till omställningar och en bättre ekonomisk kompensation än vad som står i kollektivavtalet. De fick också bra hjälp av Trygghetsrådet, TRR, och i dag har de flesta fått nya jobb eftersom de har en kompetens som efterfrågas och dessutom finns för närvarande ganska gott om arbeten i Örebroregionen.

– Vi får se vad som händer nu. Känslorna är blandade, vissa är oroliga för framtiden, andra är mer galghumoristiska, säger Kjell-Åke Soting.

 

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.